1. Mai întâi, ordonanța se referă indemnizația ce este dată prin OUG 30/2020 profesioniștilor, celor care au convenții individuale de muncă la cooperative, celor care au contracte de activitate sportivă la cluburi sportive, celor care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor, dar și la indemnizația ce este dată prin OUG 132/2020 profesioniștilor și celor care au convenții individuale de muncă la cooperative. Acestea NU sunt considerate venituri din desfășurarea activității specifice și li se aplică următoarele reguli:
- calculul pentru impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii se face separat față de veniturile realizate din desfășurarea activității specifice;
- aceste venituri sunt ignorate când se face calculul pentru stabilirea plafonului în funcție de care persoanele cu venituri independente datorează obligatoriu contribuția la pensii și/sau contribuția la sănătate (12 salarii minime brute);
- aceste venituri sunt ignorate atunci când se stabilesc bonificații pentru plata anticipată a impozitului pe venit și a contribuțiilor la pensii și sănătate.
2. Mai departe, referitor la indemnizația ce este dată prin OUG 132/2020 profesioniștilor, calculul obligațiilor fiscale se face de către persoanele care primesc efectiv ajutorul de la stat. În acest caz, cota de impozit pe venit de 10%, cota de contribuție la pensii de 25% și cota de contribuție la sănătate de 10% se aplică la indemnizația brută încasată de la stat. Pentru a calcula impozitul pe venit, se aplică regula conform căreia cota de 10% se aplică asupra bazei de calcul determinate ca diferență între venitul brut și contribuțiile sociale obligatorii. Regulile se aplică începând cu obligațiile fiscale care au termen de declarare și plată în anul 2021.
3. În continuare, OUG 226/2020 indică indemnizația kurzarbeit și indemnizația pentru profesioniști ce se acordă prin OUG 132/2020, dar și indemnizația ce se acordă părinților prin OUG 147/2020. Pentru aceste ajutoare, NU se acordă facilități fiscale (scutire de impozitul pe venit, contribuție redusă la pensii pentru cei din construcții, scutire de contribuția la sănătate pentru cei din construcții). Regula se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2021 (în cazul celor care trebuie să depună declarația unică, regula se aplică începând cu obligațiile fiscale care au termen de declarare și plată în 2021).
4. Apoi, se prevede că, pentru indemnizația ce este dată prin OUG 30/2020, persoanele asigurate în sisteme proprii de pensii vor datora contribuția la pensii în cotele prevăzute de Codul fiscal pentru sistemul public de pensii. Regula se aplică începând cu obligațiile fiscale care au termen de declarare și plată în anul 2021.
5. Totodată, se prevede că, în cazul indemnizației profesioniștilor și șomajului tehnic acordate prin OUG 30/2020 (inclusiv șomajul tehnic dat prin OUG 120/2020), indemnizației profesioniștilor și indemnizației kurzarbeit acordate prin OUG 132/2020 și indemnizațiilor pentru liberele părinților acordate prin OUG 147/2020 și Legea 19/2020, aceste persoane NU pot redirecționa o parte din impozitul pe venit aferent ajutoarelor primite de la stat. Regula se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2021 (în cazul celor care trebuie să depună declarația unică, regula se aplică începând cu obligațiile fiscale care au termen de declarare și plată în 2021).