avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... In ce bază Anaf cere prin declarațiile unice ale ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

In ce bază Anaf cere prin declarațiile unice ale AF-urilor impozitarea cu 45% a ajutorului Covid pe anul 2020?

Bună ziua, pot să întreb, în ce bază Anaf cere prin declarațiile unice ale AF-urilor impozitarea cu 45% a ajutorului Covid pe anul 2020? Ajutorul s-a acordat de către AJVPS, în cazul imposibilității de a exercita dreptul la muncă prin decizia guvernului. Mulțumesc anticipat pentru răspuns Gabriel Lupu.
Ultima modificare: Vineri, 7 Mai 2021
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Emilika40 , utilizator 07:26, 9 Mai 2021
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Impozitarea indemnizatiei pentru profesionisti
[ link extern ] /
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Baza legală o găsiți în OUG 30/2020, dacă ați avut activitatea întreruptă, sau în OUG 132/2020, dacă ați avut activitate redusă.
S-a spus de când s-au acordat că ar trebui ca beneficiarii să pună bănuți la o parte... Probabil v-a scăpat.

OUG 30/2020
Articolul XV
(1) Alți profesioniști, astfel cum sunt reglementați de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, precum și persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, republicată, cu modificările ulterioare, care întrerup activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, beneficiază, din bugetul de stat, în baza declarației pe propria răspundere, de o indemnizație lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020 nr. 6/2020.

(5) Pentru indemnizația prevăzută la alin. (1), (1^1), (2) și (4) se datorează impozit pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate, în cotele prevăzute în Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

8) Obligațiile fiscale menționate la alin. (7) se declară prin Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice și se plătesc de către persoanele fizice beneficiare la termenul prevăzut la art. 122 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, pentru veniturile realizate în anul 2020.

[ link extern ]


OUG 132/2020
Articolul 3
(1) În cazul reducerii timpului de muncă, determinată de situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1), pe perioada stabilită potrivit prevederilor art. 1 alin. (1), profesioniștii, astfel cum sunt reglementați de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, precum și persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, republicată, cu modificările ulterioare, beneficiază, la cerere, în baza declarației pe propria răspundere, de o indemnizație lunară de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Pentru indemnizația prevăzută la alin. (1) se datorează impozit pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate, în cotele prevăzute în Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, sau potrivit reglementărilor specifice, în cazul profesioniștilor asigurați în sisteme proprii de asigurări sociale.
(4) Obligațiile fiscale menționate la alin. (3) se declară prin declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice și se plătesc de către persoanele fizice beneficiare la termenul prevăzut la art. 122 alin. (1) din Legea nr. 227/2015
[ link extern ]

Vă mulțumesc pentru răspuns, și aș vrea să subliniez că am avut întreruptă activitatea, (în acest caz nu am avut alt venit) și nu am avut cum sa pun bănuți deoparte, și ca în toate țările civilizate ajutoarele sars covid 19 sânt din fonduri europene nerambursabile, adică nu se recuperează nimic de către stat... sau greșesc... Ozi bună.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu știu cum a fost în alte state, dar la noi aceste sume au fost ajutor de stat / indemnizații... nu s-au acordat din fonduri europene.
Din păcate mai aveți puțin timp pentru a plăti, ar trebui s-o faceți până pe 25 mai, când e și ultima zi de depunere a declarației.

În schimb, puteți depune declarația de-acum și ar fi bine s-o faceți. Nedepunerea declarației fiscale în termenul legal este contravenție și se sancționează cu amendă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Veniturile inregistrate de pfa in anul 2020 , primite ca si indemnizatie ... dinamo2010 dinamo2010 Veniturile inregistrate de PFA in anul 2020 , primite ca si indemnizatie in urma OUG 30/2020, ca urmare a intreruperii activitatii determinate de efectele ... (vezi toată discuția)
Coronavirus anto_riana anto_riana Bună, fiica mea este frizer, e propriul angajat.Odata ce au fost închise gradinitele, a fost nevoită să rămână acasă cu copilul de 4 ani. Unde trebuie ... (vezi toată discuția)
Titular i.i. nu pot fi angajat, cine ne ajuta Haci Haci Am o Întreprindere Individuala, legea nu mi-a dat voi sa fiu angajat in propria-mi întreprindere individuală, cu criza asta și starea de urgență ... (vezi toată discuția)