De asemenea, proiectul prevede că sistemele de supraveghere video vor fi date de minister ocoalelor silvice în custodie, care vor avea obligația de a le instala, costurile pentru această acțiune, dar și pentru întreținerea lor urmând să fie suportate de la bugetul de stat.
Camerele de supraveghere vor avea acces la internet și se vor instala în cel puțin trei puncte ale ocolului silvic. Pe de altă parte, achiziția lor se va face în două etape:
- etapa I - pentru zece zone-pilot, constitute la nivel de județ, pentru județele în care au fost identificate zone de risc;
- etapa a II-a – pentru restul județelor, în funcție de rezultatele obținute în etapa I.
Celelalte detalii tehnice legate de sistemele de monitorizare video a pădurilor vor apărea în normele de aplicare a acestei măsuri, ce vor fi aprobate printr-o hotărâre a Guvernului.
Acest proiect a apărut, așa cum scrie în partea sa introductivă, pentru a consolida cadrul legal și pentru a întări capacitatea “de implementare, monitorizare și control privind lupta împotriva tăierilor ilegale de masă lemnoasă din fondul forestier național și din vegetația forestieră de pe terenurile din afara acestuia”.
De altfel, acesta nu este singurul demers menit să stopeze reducerea suprafețelor împădurite din România. Astfel, în luna septembrie a apărut Legea nr. 197/2020, ce a adus modificări importante Codului silvic, subiect tratat și de redacția noastră într-un articol mai amplu.
Atenție! Proiectul de OUG nu se aplică acum. Acesta trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
Comentarii articol (0)