Educație cu blândețe înseamnă iubirea pentru copilul tău manifestată în toate formele ei. Însă ne e greu să facem asta cât timp avem tipare comportamentale și convingeri care ne limitează. Vestea bună este că ne putem descotorosi de ele, însă nu se întâmplă peste noapte. E un proces anevoios ce are combustibil iubirea de sine, iubirea pentru copil sau frica de a nu fi suficient de buni ca părinți sau că vom face aceleași greșeli precum părinții noștri.
Dacă ne uităm în dicționar, educația este definită ca un ansamblu de măsuri aplicate în mod sistematic în vederea formării și dezvoltării însușirilor intelectuale, morale sau fizice ale copiilor sau ale tinerilor.
Ce înseamnă educație cu blândețe. Importanța iubirii necondiționate
Când ne referim însă la educație cu blândețe accentul trebuie pus pe dezvoltarea unei relații de iubire necondiționată față de copiii noștri și construirea atașamentului securizant. Ambele îi vor permite copilului să se simtă în siguranță deplină, astfel încât să crească și să se dezvolte armonios. Atașamentul securizant și iubirea necondiționată îi vor ajuta să-și asume propria identitate, îi vor stimula dorința de a învăța, îi vor crește stima de sine și încrederea în propria persoană, îi vor ajuta să dezvolte relații sociale sănătoase și să găsească singur soluții la provocările vieții.Spunem de multe ori că ne iubim copiii mai mult decât orice pe lume, însă cuvintele nu corespund mereu cu acțiunile noastre. Adevărul este că nu există zi în care nu ne certăm copiii. Și o facem uneori pentru lucruri lipsite de importanță. Ne-am dori ca ei să nu greșească sau măcar să nu facă greșelile noastre. Însă cu toții greșim. Și copiii au dreptul să greșească tocmai pentru că așa învață. Dar să ne amintim că atunci când le corectăm comportamentul ar trebui să o facem cu blândețe, cu empatie, cu respect și cu iubire.
Cum este un copil crescut cu blândețe
Educația cu blândețe înseamnă să găsești bunătatea în tine, să o cultivi sau, la nevoie, să o cauți până când o vei integra complet. Copilul crescut cu blândețe va fi, la rândul lui, un om bun și blând. Tu, părintele, îi ești exemplu, dar nu-i vei putea dărui ceea ce nu cunoști. Bunătatea e o alegere.Educația cu blândețe are ca repere empatia și compasiunea. Atunci când ne naștem nu cunoaștem blândețea, empatia, compasiunea. Toate acestea sunt virtuți pe care trebuie să le aflăm. N-ai să-ți poți educa copilul fără să empatizezi cu el. Dacă pentru o secundă te-ai pune în locul lui, ai vedea că tot ceea ce face are o justificare.
Atunci când copilul încalcă o regulă, nu va grăbiți să-l pedepsiți. Priviți cu atenție care sunt motivele din spatele comportamentului. Condamnați comportamentul, și nu copilul. Arătați-i atât consecințele negative ale alegerii lui, dar subliniați și aspectele pozitive.
Crizele de furie, o provocare pentru părinți
Atunci când pur și simplu e neatent și sparge sau distruge diferite obiecte fără voie, întrebați-l mai întâi dacă e bine, dacă a pățit ceva, dacă s-a speriat și apoi veniți cu argumentele ce îi corectează comportamentul.Se întâmplă de multe ori, mai ales copiilor mici, să treacă prin crize de furie, frustrare sau așa numitele tantrumuri. Probabil că ați observant că nu contează nimic din ceea ce îi spuneți și nici cât de mult ridicați vocea la el. Educația cu blândețe presupune ca în acel moment să îi stați alături. Să vă aplecați la nivelul lui, să-l îmbrățișați, să-l scoateți din mediul respectiv dacă situația o impune și să-i rămâneți alături tocmai când ați crede că nu o merită. Copilul se simte copleșit de tumultul de emoții prin care trece și nu știe cum să-i facă față. ”Știu că ești supărat și furios, dar sunt aici lângă tine. Te iubesc, însă nu te pot lăsa să faci lucrul ăsta acum!”
Educația cu blândețe înseamnă ca atunci când copilul are de făcut o alegere să-i aducem argumente și explicații pentru a-l ajuta. De asemenea, e bine să-i oferim alternative conform cu vârsta lui. “Vrei să te îmbraci cu bluza roșie sau cea albastră?”, “Vrei să strângi jucăriile singur sau vrei să le strângem împreună?”, “S-a făcut frig afară. Nu vreau să răcești. Vrei să mergem acum acasă sau mai stăm cinci minute?”
Fii blând cu copilul, dar și cu tine
Educație cu blândețe înseamnă să fii atent la nevoile copilului tău, să le identifici și să i le împlinești. Pe lângă nevoile de ordin fizic, copilul are nevoi de natură emoțională și psihologică. Validează-i sentimentele atunci când e supărat. Are voie să fie supărat sau să plângă. Nu-i spune: ”N-ai de ce să plângi!" sau “N-ai pentru ce să te superi!”Educația cu blândețe nu poate fi făcută de un părinte care uită de sine și se lasă copleșit de probleme și griji ori de emoții sufocante. N-ai să poți fii blând cu copilul tău dacă mai întâi nu ești blând cu tine. De multe ori se întâmplă să fim duri și intransigenți cu copiii noștri de parcă viața ar fi o luptă și noi trebuie să-i pregătim de război. Dar uităm că războiul îl pornește doar cel care nu este în echilibru cu sine și cu ceilalți.
Educație cu blândețe înseamnă să ne iubim copiii și să le fim alături mai ales atunci când considerăm că nu merită. Atunci au cea mai mare nevoie de noi.
Ce înseamnă educație cu blândețe. Permisiunea de a greși
Educație cu blândețe înseamnă să-ți tratezi copilul cu respect așa cum îi pretinzi și lui să facă cu tine. Respectul se învață și se câștigă. Dacă ne respectăm șefii, prietenii, părinții înseamnă că ar trebui să ne fie ușor să ne respectăm copiii, mai ales pentru că ii iubim. Dacă îl respecți înseamnă că nu-l vei compara cu alți copii, nu vei țipa la el, nu-l vei jigni.Educație cu blândețe înseamnă să-i permiți copilului să greșească, să experimenteze și să-și manifeste autonomia conform vârstei pe care o are, precum și independența de care are nevoie, mai ales în adolescență. Educație cu blândețe înseamnă lipsa judecății și prezența analizei, a discuțiilor de după eveniment. “Ce s-a întâmplat? Vrei să-mi spui mai multe despre asta? Nu-i nimic dacă ai greșit. Toți o facem! Cum ai putea face mai bine data viitoare?”
Dă-i responsabilități conform vârstei
Educație cu blândețe înseamnă să te joci cu el și, prin joacă, să-l ajuți să deprindă anumite abilități, înseamnă să-l observi cum și cu cine se joacă, iar la nevoie să intervii pentru a-i fi sprijin. Nu pentru a-l certa pe el sau pe prietenul lui, ci pentru a-l ajuta să înțeleagă ce s-a întâmplat, cum s-a simțit și cum ar trebui să acționeze pe viitor.Educație cu blândețe înseamnă să-l ajuți să evolueze, să crească frumos, și asta poți face dându-i responsabilități conform vârstei. Orice copil are nevoie să se simt util și, mai mult de atât, să aibă ocazia să cunoască sentimentul reușitei. În felul acesta, îi crește stima de sine și face cunoștință cu demnitatea. Așa, îl crești pentru viitor, pentru adultul ce va deveni în curând. Responsabilizarea îl va ajută să gândească și să găsească soluții la eventualele probleme ce pot apărea.
Educație cu blândețe presupune să-l ajuți când are teme prea multe și timp prea puțin. Jucăriile pot fi strânse împreună și puteți negocia uneori timpul petrecut în fața calculatorului. Copilul tău are nevoie să știe că poate găsi la nevoie un sprijin în tine.
Acceptă-i nevoile și interesele
Educație cu blândețe presupune ca, atunci când vrea să învețe o limbă străină, să ții cont și de preferințele lui. Dacă el ascultă muzică în limba germană, de ce l-ai obliga să aleagă o clasă cu engleză intensiv?! Iar atunci când îți spune că urăște matematica, de ce să insiști să meargă la un liceu cu profil real?! Dacă vrei să fii bun și blând cu el, fii atent la nevoia lui, la ceea ce îi place și la abilitățile, deprinderile, priceperea lui.Educație cu blândețe înseamnă să accepți că fiecare copil are propriul lui ritm de dezvoltare și că este unic și diferit față de tine și față de ceilalți copii. Caută să te adaptezi continuu la schimbările din viața lui fiind conectat cu el în minte și în suflet. Educația cu blândețe înseamnă să-ți strângi mai des în brațe copilul, să-l ridici atunci când cade și dacă nu poți sau crezi că trebuie să o facă singur, atunci măcar așează-te jos lângă el să știe că nu e singur.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (1)