avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plecare voluntara la 17 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plecare voluntara la 17 ani

Buna ziua! M-am tot interesat in privinta acestui subiect, dar nu am primit ceva informatii clare care sa ma convinga in a actiona sau nu. Am tot cautat in ultima perioada, ba pe internet, ba pe la cunoscuti si am aflat ca un minor, mai mare de 16 ani, are posibilitatea de a se muta de acasa daca declara ca a plecat voluntar, adica nu a fost silit de nimeni.
Eu am 17 ani. Nu am parinti rai, dar exista foarte multe neintelegeri, pe care nu le putem rezolva cu vorba buna si se ajunge la chestii de genul: ''nu mai ai voie afara din casa''. Simt ca sunt tot mai afectata de aceste dispute si chiar nu mai pot continua in acest spirit. Nu expun aici problema ca sa primesc sfaturi despre cum am sa regret, sau despre cum numai parintii ma pot ajuta, etc. Expun aceste probleme in incercarea de a gasi niste raspunsuri pentru intrebarile urmatoare.
Conteaza cu cine alege minorul sa stea? Poate sta cu o persoana majora de sex opus? Are ceva daca persoana cu care alege sa stea a fost arestata 3 luni cu 4 ani in urma?
As vrea un raspuns rapid pe care ma pot baza pentru ca sunt foarte hotarata, nimic nu ma mai poate da inapoi, dar am nevoie doar de aceste raspunsuri.
Multumesc anticipat.
am aflat ca un minor, mai mare de 16 ani, are posibilitatea de a se muta de acasa daca declara ca a plecat voluntar, adica nu a fost silit de nimeni.

aiuirea, legal, nu ai aceasta posibilitate. abia la 18 ani ai capacitate deplina de exercitiu.
parintii pot cere inapoierea dvs de la omul ala cu care alegi sa stai.
pe de alta parte, nu te poate nimeni lega sa stai cu forta intr-un loc .
sa tii insa cont ca daca pleci si vrei sa te intorci, majora fiind, risti ca parintii sa nu te mai primeasca.
in rest.. zici ca nu ai nevoie de sfaturi :)
Draga fetita, nu vreu sa-ti dau sfaturi ce sa faci cu viata ta, ai dreptul sa-ti rupi singura gatul. Un lucru insa te rog sa retii: singurele persoane pe care o sa le intalnesti in viata care te vor iubi in continuu, toata viata, neconditionat, sunt parintii!
Draga mea, eu sunt o persoana in varsta, dar fara copii. Poate voi fi acuzata ca "ce stiu eu, care nu sunt parinte ...?". Complet eronat! Iti pot spune ca cele mai mari probleme (frici, comportament inadecvat, frustrari, vinovatii, ....) vin din copilarie si te marcheaza pe toata viata. Omul este liber! Parintii nu inteleg asta si vor sa-si impuna controlul asupra copiilor (si nu numai ei ...), in totalitate, unii chiar din dragoste. Dar gresesc, pentru ca un copil nu-l concepi pt.tine ci pt.el!!! Fiecare trebuie sa fie liber (evident, cand ajunge sa aiba capacitatea de a discearne "binele" de "rau"), iar parintele sa-i fie doar un ajutor si un indrumator in ceea ce urmeaza copilul sa intreprinda. Trebuie sa stii ca doar TU esti propria-ti stapana! Dupa cum scrii, vad ca esti ferma, ca stii ce vrei si ca esti pusa pe lucruri serioase. Nu stiu daca exista o lege in acest sens, de a-ti da aceasta libertate, dar stiu ca vei reusi, daca nu acum, peste un an in mod sigur. Inca ceva: daca, totusi iti iubesti parintii si ei pe tine (tu simti asta si stii cel mai bine), incearca si schimba putin agresivitatea (daca exista) cu un ton mai bland, fa-i sa inteleaga si ei ca vrei sa fii libera, sa-ti iei viata in piept. Doar asa te vei cali! Sigur ca viata nu-i usoara, dar daca iei deciziile potrivite si vei naviga frumos prin ea, ti-o vei face frumoasa. Altfel vor fi suferinte multe, dar si din acelea vei avea multe de invatat. Nimic nu-i intamplator! Decizia iti apartine si este indicat sa o "cantaresti" foarte bine! Doar tu hotarasti ce vei face cu viata ta! Iti urez sa depasesti cu bine aceasta situatie si sa ai multe bucurii! :thumbup:
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plecata de acasa la 17 ani Elena123456ely Elena123456ely Buna ziua , problema sta in felul urmator , am 17 ani si vreau sa plec de acasa . Impreuna cu prietenul meu , am gasit o locuinta cu chirie , el lucreaza in ... (vezi toată discuția)
Vreau sa imi dau in judecata familia roxanafoxy roxanafoxy Am o intrebare ..nu stiu daca aici cel mai potrivit loc pentru a intreba insa daca nu este apelez la bunavointa dvs in speranta de a ma indruma pe pagina ... (vezi toată discuția)
Casatorie la 16 ani-consecinte croitoruroxana croitoruroxana buna,va rog sa m ajutati dak se poate am 16 ani jumatate sunt cu un baita de 20 de ani de 2 ani impreuna parintii nu sunt deakord ku el si eu sufar mult vrem ... (vezi toată discuția)