Legea nr. 296/2020 a modificat de curând Codul fiscal în numeroase aspecte. Una dintre noutăți este introducerea unor prevederi care se referă la impuneri în sarcina anumitor contribuabili români care obțin venituri din străinătate - mai exact, obligația de a plăti contribuțiile sociale obligatorii (sănătate și pensii - CASS și CAS).
Codul îi obligă astfel, mai nou, să plătească CAS și CASS pe cei care obțin venituri din calitatea de membri ai consiliului de administrație, membri ai directoratului, membri ai consiliului de supraveghere, administratori, directori, cenzori, membri fondatori, reprezentanți în adunarea generală a acționarilor sau orice alte activități desfășurate în funcții similare pentru activitatea desfășurată în străinătate la angajatori/plătitori străini, venituri care sunt aferente activității din afara țării, angajatorii fiind nerezidenți pe teritoriul României.
Contribuțiile nu se datorează însă dacă legislația europeană ori acorduri încheiate privind sistemele de securitate socială stabilesc că România nu ar avea drept de impunere pe zona asta.
„Practic, aceasta înseamnă că, pentru cei care au astfel de funcții (membrii CA, etc.) și își desfășoară activitatea efectiv în străinatate, la persoane străine, se creează cadrul legal de a se supune contribuțiilor sociale în Romania, dacă persoana nu poate dovedi că există o prevedere de legislație europeană (cum ar fi Regulamentul UE 883/2004) sau un acord al României cu statul respectiv, conform căruia veniturile obținute nu se supun contribuțiilor sociale în România”, a explicat pentru redacția noastră Mihaela Ardeleanu, tax consultant Viboal FindEx.
Cum ne dăm seama că datorăm ceva statului român?
Potrivit specialistului, ar trebui mai întâi să verificăm dacă suntem per se obligați să plătim aceste contribuții în România:
- în cazul CAS-ului, potrivit art. 136 al Codului fiscal, doar:
- cetățenii români, cetățenii altor state sau apatrizii, pe perioada în care au, conform legii, domiciliul ori reședința în România;
- cetățenii români, cetățenii altor state și apatrizii care nu au domiciliul sau reședința în România, în condițiile prevăzute de legislația europeană aplicabilă în domeniul securității sociale, precum și de acordurile privind sistemele de securitate socială la care România este parte;
- în cazul CASS-ului, potrivit art. 153(1) al Codului fiscal:
- cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România;
- cetățenii străini și apatrizii care au solicitat și au obținut prelungirea dreptului de ședere temporară ori au domiciliul în România;
- cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și ai Confederației Elvețiene care nu dețin o asigurare încheiată pe teritoriul altui stat membru care produce efecte pe teritoriul României, care au solicitat și au obținut dreptul de a sta în România pentru o perioadă de peste 3 luni;
- persoanele din statele membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană care îndeplinesc condițiile de lucrător frontalier și desfășoară o activitate salariată sau independentă în România și care rezidă în alt stat membru în care se întorc de regulă zilnic ori cel puțin o dată pe săptămână.
„În concluzie, analiza din punct de vedere al CAS și CASS pentru veniturile obținute de o persoană fizică pentru activitatea desfășurată în străinatate la angajator străin, nerezident în România și fără sediu permanent în România, generate de calitatea de membri ai consiliului de administrație, membri ai directoratului, membri ai consiliului de supraveghere, administratori, directori, cenzori, membri fondatori, reprezentanți în adunarea generală a acționarilor sau orice alte activități desfășurate în funcții similare, ar trebui facută astfel:
Pasul 1: Este persoana fizică contribuabil pentru CAS conform art. 136 Cod Fiscal, respectiv pentru CASS conform art. 153 Cod Fiscal?
Dacă da, se merge mai departe; dacă nu, nu există obligație de a plăti CAS/CASS în România și nu se merge la pașii următori.
Pasul 2: Există vreo prevedere în legislația europenă și/sau în acordurile privind sistemele de securitate socială la care România este parte, conform căreia veniturile respective nu se supun CAS/CASS în România?
Dacă da, nu există obligație de a plăti CAS/CASS în România si nu se merge la următorul pas.
Pasul 3: Persoana fizică are obligația de a plăti CAS/CASS în România pentru veniturile respective, având și obligația de a depune Declarația Unică până la 25 mai (noul termen al declarației - n.red.)”, a concluzionat Mihaela Ardeleanu.