avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Persoanele nerezidente plătesc CASS la dividendele ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul nerezidenţilor şi reprezentanţelor

Persoanele nerezidente plătesc CASS la dividendele obținute din România?

Buna ziua,am o firma in RO,iar din 2012 primesc dividende,din care am platit impozitul aferent.Sunt nerezident,cetatean german si am locul de munca in germania,unde sunt si angajat.
Intreberea mea este:daca trebui sa platesc pentru statul roman CASS daca obtin dividende sau numai impozit,va rog sa-mi lamuriti cu legea aferenta.Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 15 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: zaxxon , utilizator 13:56, 20 Ianuarie 2018
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
In baza art. 224, 230 din Codul Fiscal si ART. 10 Dividende din Convenţia dintre România şi Republica Federală Germania pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit şi pe capital, semnată la Berlin la 4 iulie 2001, datorati impozit pe dividende de 5% in Romania:

Cod Fiscal:

ART. 224 - Reținerea impozitului din veniturile impozabile obținute din România de nerezidenți
(4) Impozitul datorat se calculează prin aplicarea următoarelor cote asupra veniturilor brute:
b) 5% pentru veniturile din dividende prevăzute la art. 223 alin. (1) lit. a);

ART. 230 - Coroborarea prevederilor Codului fiscal cu cele ale convențiilor de evitare a dublei impuneri și a legislației Uniunii Europene

(1) În înțelesul art. 224, dacă un contribuabil este rezident al unei țări cu care România a încheiat o convenție pentru evitarea dublei impuneri, cota de impozit care se aplică venitului impozabil obținut de către acel contribuabil din România nu poate depăși cota de impozit prevăzută în convenția care se aplică asupra acelui venit. în situația în care sunt cote diferite de impozitare în legislația internă sau în convențiile de evitare a dublei impuneri, se aplică cotele de impozitare mai favorabile. Dacă un contribuabil este rezident al unei țări din Uniunea Europeană, cota de impozit care se aplică venitului impozabil obținut de acel contribuabil din România este cota mai favorabilă prevăzută în legislația internă, legislația Uniunii Europene sau în convențiile de evitare a dublei impuneri. Legislația Uniunii Europene se aplică în relația României cu statele membre ale Uniunii Europene, respectiv cu statele cu care Uniunea Europeană are încheiate acorduri de stabilire a unor măsuri echivalente.


O persoană fizică nerezidentă, care realizează pe teritoriul României venituri din dividende, nu darorează pentru aceste venituri CASS în România.

Cod Fiscal:

ART. 153 - Contribuabilii/Plătitorii de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate
(1) Următoarele persoane au calitatea de contribuabili/plătitori de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și ale acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, după caz:

a) cetățenii români cu domiciliul în țară;

b) cetățenii străini și apatrizii care au solicitat și au obținut prelungirea dreptului de ședere temporară ori au domiciliul în România; Norme metodologice

c) cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și ai Confederației Elvețiene care nu dețin o asigurare încheiată pe teritoriul altui stat membru care produce efecte pe teritoriul României, care au solicitat și au obținut dreptul de a sta în România pentru o perioadă de peste 3 luni;
Ultima modificare: Miercuri, 15 Noiembrie 2017
Ioan Petru Butariu, Contabil
Inteleg ca pentru orice venituri, nu se datoreaza CASS, din arenda de exemplu, este la fel, da?
Da.
Multumesc!
Pentru a nu plati CASS in Romania pentru veniturile obtinute aici, trebuie sa faceti dovada platii asigurarilor de sanatate in Germania.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Decembrie 2017
Iulian MANEA, Contabil

Alte discuții în legătură

Certificat rezidenta fiscala crystyna2000 crystyna2000 majoritatea furnizorilor firmei la care lucrez sunt persoane juridice straine, unele activand pe teritoriul Romaniei trebuie sa le cer certificat de rezidenta ... (vezi toată discuția)
Consultanta si emitere factura fifi58 fifi58 Firma din Austria presteaza serv de consultanta si managment in Ro Beneficiar firma platitor de tva inreg in Romania .Consultanta are loc pe teritoriul ... (vezi toată discuția)
Este obligatorie prezentarea certificatului de rezidenta fiscala pentru achizitii de software online de la nerezidenti? Anca Negoescu Anca Negoescu Va contactez in legatura cu impozitul pe veniturile obtinute din Romania de catre nerezidenti, UE sau NON-UE. Societatea noastra achizitioneaza licente ... (vezi toată discuția)