avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Este obligatorie prezentarea certificatului de ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul nerezidenţilor şi reprezentanţelor

Este obligatorie prezentarea certificatului de rezidenta fiscala pentru achizitii de software online de la nerezidenti?

Va contactez in legatura cu impozitul pe veniturile obtinute din Romania de catre nerezidenti, UE sau NON-UE.
Societatea noastra achizitioneaza licente software electronice (licente, subscriptii, mentenante) de la furnizori din UE si din afara UE in vederea vanzarii acestora pe teritoriul Romaniei. Mentionez de asemenea ca avem incheiate contracte de distributie de software doar cu unii dintre furnizorii nostrii externi, iar cu ceilalti incheiem tranzactiile doar pe baza de comenzi.
Dorim sa stim daca acest tip de tranzactie intra sub incidenta art. 223, al (1), lit k, Teza 1 din Codul Fiscal (venituri din servicii prestate in Romania) avand in vedere ca din punct de vedere fiscal tranzactiile online cu software (licente electronice) sunt asimilate serviciilor si daca este necesar in acest caz, solicitarea noastra catre furnizorii externi prezentarea certificatului de rezidenta fiscala pentru aplicarea prevederilor conventiilor pentru evitarea dublei impuneri?
Va multumesc anticipat pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 10:59, 13 Decembrie 2021
Dupa parerea mea pentru ca aveti dreptul de a distribui aceste programe, de fapt efectuati plati de redevente. Totusi daca efectuati frecvent distribuţia unor exemplare ale software-ului, nu se considera redeventa.

Norme Cod Fiscal:

În aplicarea prevederilor art. 223 alin. (1) lit. d) şi e) din Codul fiscal:

(1) Termenul redevenţă cuprinde orice sumă care trebuie plătită în bani sau în natură pentru folosirea sau dreptul de a folosi orice proprietate sau drept prevăzut la art. 7 pct. 36 din Codul fiscal, indiferent dacă suma trebuie plătită conform unui contract sau ca urmare a copierii ilegale sau a încălcării drepturilor legale ale unei alte persoane.

(2) Nu reprezintă redevenţe, potrivit art. 7 pct. 36 din Codul fiscal, sumele plătite în schimbul obţinerii drepturilor exclusive de distribuţie a unui produs sau serviciu, deoarece acestea nu sunt efectuate în schimbul folosinţei sau dreptului de folosinţă a unui element de proprietate inclus în definiţie. Intermediarul distribuitor rezident nu plăteşte dreptul de a folosi marca sau numele sub care sunt vândute bunurile, el obţine doar dreptul exclusiv de a vinde bunurile pe care le cumpără de la producător.

(3) În cazul unei tranzacţii care implică transferul de software, încadrarea ca redevenţă a sumei care trebuie plătită depinde de natura drepturilor transferate.

(4) În cazul unui transfer parţial al dreptului de autor asupra unui software, suma care trebuie plătită este o redevenţă dacă primitorul dobândeşte dreptul de a utiliza acel software, astfel încât lipsa acestui drept constituie o încălcare a dreptului de autor. Exemple de astfel de tranzacţii sunt transferurile de drepturi de a reproduce şi distribui către public orice software, precum şi transferurile de drept de a modifica şi a face public orice software.

(5) În analiza caracterului unei tranzacţii care implică transferul de software nu se ţine cont de dreptul de a copia un program exclusiv în scopul de a permite exploatarea efectivă a programului de către utilizator. În consecinţă, o sumă care trebuie plătită nu este o redevenţă dacă singurul drept transferat este un drept limitat de a copia un program, în scopul de a permite utilizatorului să-l exploateze. Acelaşi rezultat se aplică şi pentru "drepturi de reţea sau site", în care primitorul obţine dreptul de a face multiple copii ale unui program, exclusiv în scopul de a permite exploatarea programului pe mai multe computere sau în reţeaua primitorului.

(6) Nu reprezintă redevenţe sumele plătite de intermediarii distribuitori ai unui software în baza unui contract prin care se acordă frecvent dreptul de distribuţie a unor exemplare ale software-ului, fără a da dreptul de reproducere. Distribuţia poate fi făcută pe suporturi tangibile sau pe cale electronică, fără ca distribuitorul să aibă dreptul de a reproduce software-ul. De asemenea, nu reprezintă redevenţă suma plătită pentru un software ce urmează a fi supus unui proces de personalizare în vederea instalării sale. În aceste tranzacţii, intermediarii distribuitori plătesc numai pentru achiziţionarea exemplarelor de software şi nu pentru a exploata un drept de autor pentru software.


In plus ar trebui sa vedeti si prevederile convenţiilor de evitare a dublei impuneri.

Cod Fiscal Art. 230. - Coroborarea prevederilor Codului fiscal cu cele ale convenţiilor de evitare a dublei impuneri şi a legislaţiei Uniunii Europene
(1) În înţelesul art. 224, dacă un contribuabil este rezident al unei ţări cu care România a încheiat o convenţie pentru evitarea dublei impuneri, cota de impozit care se aplică venitului impozabil obţinut de către acel contribuabil din România nu poate depăşi cota de impozit prevăzută în convenţia care se aplică asupra acelui venit. În situaţia în care sunt cote diferite de impozitare în legislaţia internă sau în convenţiile de evitare a dublei impuneri, se aplică cotele de impozitare mai favorabile. Dacă un contribuabil este rezident al unei ţări din Uniunea Europeană, cota de impozit care se aplică venitului impozabil obţinut de acel contribuabil din România este cota mai favorabilă prevăzută în legislaţia internă, legislaţia Uniunii Europene sau în convenţiile de evitare a dublei impuneri. Legislaţia Uniunii Europene se aplică în relaţia României cu statele membre ale Uniunii Europene, respectiv cu statele cu care Uniunea Europeană are încheiate acorduri de stabilire a unor măsuri echivalente.
Ultima modificare: Luni, 13 Decembrie 2021
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se poate evita dubla impunere in cazul autorilor care doresc sa publice pe site-uri din strainatate MariaSD MariaSD Recent am scris o carte pe care doresc sa o public pe amazon.com. Pentru a face acest lucru trebuie sa trimita un formular care trebuie sa contina, printre ... (vezi toată discuția)
Evitarea dublei impuneri anarhy2004 anarhy2004 am si eu cateva intrebari am primit o factura din confederatia elvetiana in care m-i se vinde dreptul de a folosi un program acum eu ii platesc intreaga suma ... (vezi toată discuția)
Impozit retinut la sursa? madellaine madellaine Buna ziua. Societatea achizitioneaza in scopul revanzarii licente soft (electronic) de la un furnizor extern UE. Se retine impozitul la sursa? Multumesc. (vezi toată discuția)