La final de 2020 a apărut o schimbare pentru cei care datorează taxe locale pentru clădirile/terenurile aflate în proprietatea statului sau a unității administrativ-teritoriale și care le-au fost concesionate/închiriate/date în administrare ori în folosință primilor. Mai exact, începând cu taxa pentru aceste imobile datorată pentru 2021, cei care o plătesc, integral, până la data de 31 martie a anului în care trebuie achitată beneficiază de o bonificație de până la 10% (stabilită la nivel local).
Noutatea (adusă prin Legea nr. 296/2020, aplicabilă din 24 decembrie) rezidă fix în faptul că 2021 este primul an în care
cei care datorează taxe pe clădiri/terenuri pot beneficia de bonificație. Până atunci, Codul fiscal prevedea că bonificația putea fi acordată doar celor ce datorează impozitul pe clădiri/terenuri. Care trebuie plătit de proprietarii imobilelor, spre deosebire de taxă, care trebuie plătită
de cei care au un drept asupra proprietății statului (fie publică, fie privată).
Astfel, de acum pot și cei cărora le-au fost concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosință bunuri din proprietatea statului sau a unităților administrativ-teritoriale să beneficieze de o eventuală bonificație, de până în 10% (stabilită la nivel local), pentru plata taxei locale pentru acel imobil, până la 31 martie (2021).
În rest, taxa este datorată la aceleași termene (în două tranșe,
prima la 31 martie, respectiv a doua la 30 septembrie a anului în curs; dacă așteaptă până la al doilea termen, cei care datorează taxa nu mai beneficiază de bonificație) ca impozitul pe clădiri. De asemenea, cuantumul acestora este același.
Mai multe detalii pot fi găsite aici.
Important! Nu trebuie uitat că discutăm de imobile aflate în
proprietatea statului, deci sunt irelevante, aici, normele fiscale referitoare la calcularea impozitului pentru clădiri aflate în proprietatea persoanelor fizice.
Taxa este datorată de orice firmă sau persoană fizică autorizată care deține un bun al statului, sub forma unei concesiuni, închirieri, dări în folosință sau în administrare. Putem discuta atât de firme care ajung să plătească taxe de o sumă considerabilă, pentru că obțin, în concesiune, mari suprafețe (de teren, de pildă), dar și de întreprinderi mici, care ajung să datoreze doar o taxă de o valoare scăzută, fiindcă au obținut o suprafață mai mică, din partea statului (de pildă, comercianți cu amănuntul).
Comentarii articol (0)