În ceea ce privește tratamentul fiscal la TVA aferent cheltuielilor de protocol, Codul fiscal stabilește că nu constituie livrare de bunuri „acordarea de bunuri de mică valoare, în mod gratuit, în cadrul acțiunilor de (…) protocol, în condițiile stabilite prin normele metodologice”.
Mai departe, în normele metodologice de aplicare ale Codului fiscal regăsim că „bunurile de mică valoare acordate gratuit în cadrul acțiunilor de protocol nu sunt considerate livrări de bunuri dacă valoarea fiecărui cadou oferit este mai mică sau egală cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA”.
Mai simplu, în cadrul acțiunilor de protocol, dacă valoarea fiecărui cadou e sub 100 de lei, nu vorbim de livrări de bunuri, prin urmare nu colectăm TVA. În schimb, pentru valori mai mari se colectează dacă taxa aferentă bunurilor respective este deductibilă total sau parțial.
1. TVA-ul se colectează la toată suma sau doar la ce depășește plafonul de 100 de lei?
R: În cazul acelor cadouri acordate peste valoarea de 100 de lei, vom colecta TVA la tot ce depășește acest plafon.
2. TVA-ul colectat pentru ce depășește acest plafon - are vreo relevanță dacă firma e plătitoare de impozit pe profit sau micro?
R: Nu, sunt regulile de la TVA, nu de la impozit pe profit sau micro: avem cadoul oferit pentru o valoare mai mare de 100 de lei, colectăm pentru diferență.
3. În cazul unor bunuri oferite ca protocol achiziționate cu taxare inversă, se ajustează TVA-ul?
R: TVA-ul rămâne dedus și colectat, adică rămâne taxarea inversă, însă colectăm TVA pentru ce depășește suma de 100 de lei. Nu ne ajustăm TVA-ul dedus inițial.
Merită amintit și că, potrivit normelor de aplicare ale Codului fiscal: „Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit. În situația în care persoana impozabilă a oferit și cadouri care depășesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, însumează valoarea depășirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plată, și colectează taxa, dacă taxa aferentă bunurilor respective este deductibilă total sau parțial. Se consideră că livrarea de bunuri are loc în ultima zi lucrătoare a perioadei fiscale în care au fost acordate bunurile gratuit și a fost depășit plafonul. Baza impozabilă, respectiv valoarea depășirilor de plafon, și taxa colectată aferentă se înscriu în autofactura prevăzută la art. 319 alin. (8) din Codul fiscal, care se include în decontul întocmit pentru perioada fiscală în care persoana impozabilă a acordat bunurile gratuit în cadrul acțiunilor de protocol și a depășit plafonul”.