Legea nr. 192/2021 reglementează, pentru anii 2021 și 2022, admiterea la INM, admiterea directă în magistratură, precum și formarea profesională inițială și examenul de absolvire a INM și stagiul și examenul de capacitate al auditorilor. Documentul a trecut de două ori prin Parlament, a fost trimis la CCR, unde Curtea a găsit câteva probleme de constituționalitate.
În mare, din noua lege trebuie să reținem că:
- concursurile trebuie anunțate de CSM cu cel puțin 60 de zile înainte;
- cei care intră în Institutul Național de Magistratură vor face doi ani ca auditori de justiție (nu patru!), iar apoi vor avea calitatea de magistrați stagiari timp de un an de zile;
- concursurile vor presupune un test grilă cu 100 de întrebări, unde sunt necesare cel puțin 60 de răspunsuri corecte pentru a trece la proba următoare, respectiv proba scrisă de civil și penal, unde trebuie obținută nota minimă 6; apoi urmează testul psihologic (doar candidații declarați apți din punct de vedere psihologic vor intra apoi la interviu) și abia apoi interviul; până acum, interviul a fost înaintea probei psihologice.
În privința condiției privind buna reputație, deputații au păstrat ideea că verificarea se face după afișarea rezultatelor definitive ale concursului, dar că un regulament al INM va stabili documentele pe care candidații vor trebui să le depună pentru verificarea bunei reputații. Inițial s-a dorit ca această condiție să fie verificată mai devreme în concurs.
Parlamentarii au introdus de data asta și prezumția referitoare la cei care nu se bucură de bună reputație - au fost sancționați contravențional/disciplinar în ultimii trei ani anterior susținerii primei probe (sancțiunile radiate nu se vor lua în calcul), iar la stabilirea bunei reputații se va ține cont de:
- gravitatea faptei, astfel cum rezultă din natura acesteia și din împrejurările în care a fost săvârșită, din forma și gradul de vinovăție, precum și din sancțiunea aplicată;
- conduita persoanei înainte și după săvârșirea faptei, care relevă perseverența în săvârșirea unor fapte de natura celor pentru care a fost sancționată.
De ce era nevoie de această lege? Pentru că CCR a constatat neconstituționalitatea modului de reglementare a regulilor pentru organizarea concursurilor și examenelor de admitere - ele erau adoptate prin acte normative de nivel terțiar (regulamente CSM), fiind necesară o reglementare la nivel primar - prin urmare, o lege precum cea de față. Anul trecut nu au fost organizate niciun fel de examene pentru intrarea în magistratură, în urma deciziei CCR.
Condițiile de admitere nu se schimbă față de cele de la examenele precedente: de exemplu, candidații la examenul la INM trebuie să fie licențiați în drept, lipsiți de antecedente penale și fără cazier fiscal, având o bună reputație, precum și aptitudine medicală și psihologică pentru a fi judecător sau procuror.