1. Se introduc noi fapte pentru care autoritățile pot da amenzi contribuabililor (art. II, pct. 14, 15, 16, 17, 18).
În primul rând, neîntocmirea, nesemnarea și nedepunerea în termen, la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor, a situațiilor financiare interimare vor deveni fapte care vor putea fi amendate astfel:
- pentru neîntocmire și nesemnare - amendă între 2.000 și 3.000 de lei;
- pentru nedepunerea în termenul legal - amendă între 300 și 1.000 de lei pentru o întârziere între 1 și 15 zile lucrătoare, amendă între 1.000 și 3.000 de lei pentru o întârziere între 16 și 30 de zile lucrătoare, amendă între 1.500 și 4.500 de lei pentru o întârziere mai mare de 30 de zile lucrătoare.
În al treilea rând, nedepunerea deloc a situațiilor financiare interimare va putea fi sancționată cu amenzi între 2.000 și 5.000 de lei.
În fine, nerespectarea obligației de auditare a situațiilor financiare interimare va putea fi sancționată cu amenzi între 30.000 și 40.000 de lei (doar anumite firme au obligația de auditare, nu toate).
Dincolo de aceste ajustări, noua ordonanță mai prevede că amenzile pot fi date nu doar de personalul Ministerului Finanțelor, ci și de personalul Fiscului.
2. Precizări noi legate de durata de păstrare a bilanțurilor (art. II, pct. 6, 11).
Mai precis, la articolul 28 din Legea contabilității se prevede de-acum, în mod expres, un termen de păstrare de zece ani, referirea fiind la situațiile financiare sau raportările contabile care trebuie întocmite și depuse la autorități și la alte perioade decât cea anuală, în cadrul exercițiului financiar (de principiu, vorbim de raportările contabile semestriale).
Aceste bilanțuri vizează doar persoanele care au realizat o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei al sumei de un milion de euro la sfârșitul exercițiului financiar precedent.
Totodată, la articolul 35 din lege s-a stabilit această durată de păstrare de zece ani inclusiv pentru situațiile financiare anuale consolidate și situațiile financiare interimare.
3. Schimbare la documentele ce trebuie să însoțească situațiile financiare anuale (art. II, pct. 7, 8, 9).
Concret, s-a stabilit direct prin lege că situațiile financiare anuale vor trebui să fie însoțite inclusiv de raportul privind plățile către guverne (acolo unde reglementările contabile aplicabile prevăd obligația întocmirii sale). Raportul se făcea și până acum, inclusiv în formă consolidată, pentru situațiile financiare anuale consolidate, dar obligația era trecută la nivelul legislației secundare.
Până acum, Legea contabilității prevedea că situațiile financiare anuale trebuiau să fie însoțite de raportul administratorilor, raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori și de propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile. Astfel, de-acum se face referire la raportul cu plățile către guverne inclusiv la nivel de legislație primară.
4. Obligație nouă pentru firmele străine (art. II, pct. 1)
Potrivit specialiștilor EY România, companiile străine al căror loc al conducerii efective se află în România sunt obligate, mai nou, să depună situații financiare anuale atât în statul de înființare, cât și în România. Sau cel puțin așa reiese din modificările făcute de Executiv.