ACCES GRATUIT
UPDATE: Decizie ICCJ oficială: Suspendarea executării silite, la contestație, se dispune doar până la soluționarea în primă instanță
Suspendarea executării silite, dacă are loc o contestație la executare, poate fi menținută doar până la soluționarea contestației la executare în primă instanță, potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) publicate astăzi în Monitorul Oficial. Altfel spus, nu contează dacă hotărârea de soluționare a contestației ar fi atacată ulterior, întrucât suspendarea nu se mai menține până la soluționarea definitivă a contestației.
Articolul continuă mai jos
Potrivit ICCJ (completul pentru soluționarea recursurilor în interesul legii), care s-a pronunțat, prin
Decizia nr. 2/2021, asupra duratei suspendării contestației la executare, suspendarea aceasta nu poate fi dispusă decât
până la soluţionarea în primă instanţă a contestaţiei la executare.
„
În interpretarea și aplicarea sintagmei «până la soluționarea contestației la executare» din cuprinsul art. 719 alin. (1) din Codul de procedură civilă, suspendarea executării silite este limitată în timp până la soluționarea în primă instanță a contestației la executare”, este interpretarea dată de ICCJ, care a devenit obligatorie începând de azi.
Fiind vorba de un recurs în interesul legii, practica instanțelor, de până acum, a fost divergentă. Într-adevăr, dacă ne uităm la prevederile relevante ale Codului de procedură civilă, acestea nu stabilesc o limitare
expresă în ceea ce privește momentul până la care poate fi dispusă suspendarea executării silite, în cazul unei contestații: „
până la soluționarea contestației la executare sau a altei cereri privind executarea silită, la solicitarea părții interesate și numai pentru motive temeinice, instanța competentă poate suspenda executarea. Suspendarea se poate solicita odată cu contestația la executare sau prin cerere separată”.
În decizia ICCJ este explicat că "
dezlegarea acestei probleme de drept controversate din practica instanțelor judecătorești răspunde scopului recursului în interesul legii, acela de a asigura o interpretare și aplicare unitară a legii de către toate instanțele judecătorești și, pe cale de consecință, o jurisprudență predictibilă".
În acest sens, în cadrul deciziei se subliniază faptul că, la soluționarea cererii de suspendare a executării, "
nu se cercetează fondul raportului juridic execuțional, ci numai aparențele motivelor de contestație la executare, care reies cât mai clar cu putință din actele dosarului. Or, soluția de respingere a contestației la executare, după administrarea probatoriului adecvat și cercetarea fondului cauzei, nu mai justifică menținerea efectului suspensiv de executare al încheierii pronunțate în temeiul art. 719 alin. (1) din Codul de procedură civilă".
Astfel, "
în virtutea caracterului exclusiv incidental al cererii de suspendare a executării silite, o atare măsură procesuală excepțională poate fi dispusă de prima instanță doar în limitele cadrului procesual al soluționării contestației la executare", au concluzionat judecătorii ICCJ.
Odată cu publicarea în Monitorul Oficial, decizia ICCJ a devenit obligatorie pentru instanțele judecătorești care se confruntă cu situații asemănătoare.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)