În ceea ce priveste evolutia din luna iunie, totalul contractelor a fost de aproape 255.000 cu un volum aferent în RON de 436 milioane. Comparativ cu luna iunie 2005, BMFMS a bifat o crestere de peste 11,5 ori raportat la numarul de contracte si de 14,5 ori raportat la volumul în Ron. Fata de primul semestru din acelasi an cota de lichiditate atinsa în primele sase luni din 2006 este de circa 11 ori mai mare iar volumul în Ron de peste 13,5 ori. Bursa derivatelor reuseste astfel sa incheie “en-fanfare’” prima jumatate din 2006. În aceste conditii, media zilnica înregistrata pe piata derivatelor în primul semestru se ridica la aproape 12.200 contracte iar cea in Ron la aproximativ 21 milioane. Un fapt interesant este si realizarea unui numar de 46,42 de contracte pe minut în penultima sesiune a lunii trecute. În ceea ce priveste preturile, iunie s-a dovedit o luna a descresterilor, majoritatea derivatelor având pâna vineri 30.06.2006 valori mai scazute fata de cele de la începutul lunii. Diminuarile au facut ca, raportat la intreaga luna, pozitiile deschise pe vânzare sa se constituie ca apanaj al investitiilor de succes iar un rol deosebit l-au avut si speculatorii care au putut obtine profituri spectaculoase din oscilatiile zilnice.
Un adevarat spectacol în luna iunie l-au constutuit tranzactiile cu derivatele ce au ca activ suport actiunile societatilor de investitii financiare care au atras circa 67 % din rulajul întregii luni. Vedetele pietei au fost DESIF 2, DESIF 3 si DESIF 5. Pe lînga sectorul SIF-urilor, de o cota constant buna de atractivitate s-a bucurat si sectorul petrolier, ambele simboluri din cadrul sau si anume DERRC si DESNP aflându-se într-o zona foarte buna de lichiditate. Nici sectorul bancar nu a fost ignorat de “jucatori”, derivatele pe actiunile DETLV generând prin circa 18.400 contracte un volum bun de transfer.
Ca lichiditate, preferatele investitorilor au fost DESIF 5 Oltenia care s-au constitui ca active suport pentru aproape 75.000 contracte . Pentru scadenta iunie ele au pierdut pe parcursul lunii 0,371 unitati, valoare calculata luând in considerare pretul unei actiuni SIF 5 pe piata spot în data de 30.06 si cea pe care o actiune DESIF 5 cu scadenta iunie a avut-o în ultima zi din mai. Asadar, jucatorii care au mizat pe cartea pozitiilor short, au putut obtine câstiguri considerabile, randamentul pentru scadenta iunie fiind ce circa 142 % pentru întreaga luna. Pentru scadenta septembrie ultimele tranzactii au fost efectuate la pretul de 2,01 lei/actiune, deprecierea lunara ridicându-se la 0,405 lei/titlu iar randamentul short la peste 155 %.
DESIF 5 au fost urmate DESIF 2 cu peste 57.400 contracte. Si ele au avut un traseu descendent si au oferit randamente short de 127 si 120 % raportat la întreaga luna. Pe locul trei în preferintele participantilor în piata la termen s-a situat tot o reprezantanta a SIF-urilor, SIF 3 Transilvania cu circa 43.1000 contracte. Cote apreciabile de lichiditate au mai marcat si DESNP cu aproape 22,600 perfectari dar si DETLV sau DERCC. Pentru întreaga scadenta iunie, speculatorii short pe SIF-uri au putut marca randamente spectaculoase, în jurul a 300- 400 %.
Comentarii articol (0)