Legea nr. 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile transpune în legislația noastră o obligație pe care o au toate statele membre ale Uniunii - Directiva (UE) 2018/851 - și impune colectarea biodeșeurilor. Biodeșeurile, potrivit Legii nr. 181/2020, sunt cele provenite din grădini și parcuri, de la alimente, din bucătăriile gospodăriilor private, din birouri, cantine, restaurante, comerțul cu ridicata, de la firmele de catering și magazinele de vânzare cu amănuntul, deșeurile similare ce provin din unitățile de prelucrare a produselor alimentare.
Concret, în lege scrie că în cel mult șase luni de la intrarea în vigoare a legii ar fi trebuit să vedem aprobate un set de norme tehnice și procedurile de raportare necesare firmelor de colectare/compostare, printr-un ordin comun al ministrului mediului și al celui al agriculturii, respectiv un ordin al conducătorului autorității centrale pentru protecția mediului. Doar că asta nu s-a întâmplat încă.
„Începând cu data de 1 ianuarie 2021, autoritățile administrației publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociațiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deșeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din ușă în ușă a biodeșeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei «plătește pentru cât arunci» și să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural", prevede articolul 1(3) din lege.
Odată ce legea va fi completată cu toate normele necesare, cei care încalcă obligația de a colecta separat aceste deșeuri vor putea fi amendați cu sume între 400-800 de lei, dacă e vorba de simplii cetățeni, sau cu sume între 10.000 și 20.000 de lei, dacă e vorba de persoane juridice. Aceeași amendă este stabilită pentru încălcarea obligației de a depune deșeurile în spațiile indicate sau obligației de a preda colectorilor aceste deșeuri.