Toți cei care doresc să verifice transporturile de material lemnos din țara noastră au acum la dispoziție o nouă versiune a aplicației Inspectorul Pădurii. Ulterior verificărilor, aceștia pot să le semnaleze autorităților eventualele tăieri sau transporturi ilegale de lemn. Aplicația poate fi accesată atât de pe telefon, cât și de pe orice calculator.
“Aplicația Inspectorul Pădurii este instrumentul prin care orice cetățean poate interoga baza de date a SUMAL 2.0 și poate afla detalii despre transporturile de material lemnos”, a transmis miercuri Ministerul Mediului, printr-un
comunicat de presă, cu ocazia lansării noii versiuni a aplicației.
Reamintim că SUMAL 2.0 este noul sistem informatic de urmărire a lemnului, care este folosit, în principal, pentru monitorizarea, de către firme și profesioniștii din domeniu, a transportului de lemn.
SUMAL 2.0 a devenit operațional la 31 ianuarie 2021.
Așa cum apare și în comunicat,
“[a]ccesul în aplicație se va putea realiza de pe orice dispozitiv fix sau mobil cu acces la internet, direct din browser, la adresa inspectorulpadurii.ro”. De asemenea, există și două versiuni dedicate telefoanelor mobile, una pentru cele cu Android, iar cealaltă pentru sistemul de operare iOS.
Actuala versiune a aplicației Inspectorul Pădurii are o nouă înfățișare și permite persoanelor fizice să afle detalii privind
avizele de transport pentru materialul lemnos și
actele de punere în valoare (APV).
În ceea ce privește
avizele de transport, pe harta aplicației apar doar
cele din ultimele 96 de ore (patru zile). Cu condiția ca ele să nu fie mai vechi de patru zile, avizele de transport pot fi căutate după numărul de înmatriculare al mijlocului de transport, codul avizului, numărul APV-ului din care provine avizul căutat sau după un anumit tip de transport.
Chiar dacă, în aplicație, căutările legate de avize sunt limitate la cele apărute cu cel mult 96 de ore înainte, cei interesați să afle detalii în legătură cu transporturile care nu se încadrează în acest interval pot solicita autorităților de mediu, prin trimiterea unui e-mail la adresa solicitari544@mmediu.ro, informații suplimentare. Acestea vor fi comunicate celor interesați tot prin e-mail, conform legii, în termen de cel mult zece zile de la solicitarea lor.
Pe de altă parte, aplicația
afișează pe hartă toate APV-urile care au fost întocmite de ocoalele silvice în stările în care se regăsesc la momentul accesării portalului. APV-urile sunt, în esență, documentele emise de ocolurile silvice în care se găsesc informații legate de caracteristicile masei lemnoase destinate exploatării (calitate, cantitate, loc de recoltare etc.). Aplicația Inspectorul Pădurii permite căutarea după ocolul emitent al APV-ului, după stare și după numărul APV-ului.
În contextul lansării noii versiuni a aplicației, mai multe organizații neguvernamentale (ONG), printre care și Greenpeace, arată, într-un
comunicat de presă dat astăzi publicității, că
aplicația secretizează anumite date.
Astfel, reprezentanții ONG-urilor vorbesc despre dispariția, din noua versiune a aplicației Inspectorul Pădurii, a
straturilor cu ariile protejate și toate pădurile virgine și potențial virgine.
"Nici ruta unui camion nu este disponibilă și nici destinația. Alertele din zonele unde lipsesc arbori au dispărut, iar fotografiile cu încărcătura, prevăzute în HG (497/2020 - n. red.) nu sunt disponibile pe noua aplicație. Pentru public este singurul mod de a distinge camioanele legale de cele care fac multiple transporturi pe zi cu un singur set de documente", a subliniat Ciprian Galușcă, coordonator campanii păduri al Greenpeace România.
Comentarii articol (0)