Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Economia României va crește mai rapid decât media UE. Prognoza Comisiei Europene 2021-2022Economia României se va recupera în 2021 și 2022 cu o rată puțin mai ridicată decât media Uniunii Europene, potrivit prognozei de iarnă a Comisiei Europene. Cu toate acestea, creșterea economică prognozată pentru România în 2022 va fi mai mică, în cifră absolută, decât scăderea din 2020, provocată de pandemia de coronavirus. În privința inflației, România va fi peste media UE.
Previziunile economice din iarna anului 2021 prognozează, pentru România, o creștere a PIB-ului cu 3,8% în 2021 și cu 4% în 2022, se arată într-un comunicat emis joi de Comisia Europeană.
Creșterea previzionată pentru 2022 este aproape la nivelul creșterii economice din 2019 (4,1%), dar rămâne, în cifră absolută, mai mică decât scăderea economiei provocată în 2020 de pandemie (-5%).
Comisia Europeană trimite în România un grup de experți pentru a ajuta la dezvoltarea infrastructuriiComisia Europeană va ajuta România să-și dezvolte infrastructura! Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a anunțat joi seară la Digi24 că un grup de experți va fi trimis la București pentru a ajuta Guvernul cu privire la realizarea proiectelor de transporturi cu finanțare europeană, în special cele feroviare.
„Prim-ministrul a acceptat propunerea noastră de a pune la dispoziția României un grup de experți ai Comisiei Europene care să ne ajute ca proiectele de infrastructură - de la faza de idee, design, până la darea în folosință - să fie sprijinită de experți, astfel încât să putem împreună să sporim capacitatea administrativă a României. E o veche problemă, istorică, pentru că România a avut acces la multe fonduri europene, dar n-am reușit din varii motive să atragem aceste fonduri sau dacă le-am atras să la utilizăm”, a declarat Adina Vălean, la Jurnalul de seară.
Ea a menționat că nu este prima oară când acest lucru se întâmplă, precedentul fiind în Polonia, în urmă cu opt ani, când grupul de experți a ajutat Varșovia să-și extindă infrastructura feroviară până la 1.600 de kilometri de cale ferată.
„A fost din primul moment absolut încântat de propunere”, a spus comisarul european cu privire la reacția premierului Florin Cîțu, aflat în prima vizită externă a mandatului său, la Bruxelles.
Bitcoin consumă mai multă energie electrică decât Argentina. Cu cât crește mai mult valoarea, crește și consumulBitcoin utilizează mai multă energie electrică anual decât întreaga Argentina, sugerează o analiză a Universității Cambridge citată de BBC.
Crearea criptomonedelor are nevoie de energie, pentru că implică calcule complexe efectuate de computere pentru a verifica tranzacțiile. Cercetătorii din Cambridge spun că industria consumă aproximativ 121,36 terawatt-oră (TWh) pe an și este puțin probabil ca respectivul consum să scadă dacă valoarea monedei nu scade.
Criticii spun că decizia companiei Tesla de a investi puternic în Bitcoin îi subminează imaginea prietenoasă cu mediul.
Valoarea monedei a atins un record de 48.000 de dolari în această săptămână, în urma anunțului Tesla că a cumpărat bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari și intenționează să-l accepte ca plată în viitor.
Comentarii articol (0)