Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Începe vaccinarea cu AstraZeneca și în România. Peste 142.000 de locuri sunt deja rezervateLuni începe vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca/Oxford și în România. Imunizările se vor face în 180 de centre din țară și sunt deja peste 142 de mii de locuri rezervate. Cu acest ser vor fi imunizate doar persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 - 55 de ani.
Primele doze de vaccin anti-COVID de la AstraZeneca au venit în România pe cale terestră, în data de 6 ianuarie, iar programările au început la 10 februarie.
Dintre cele 142.100 de programări pentru AstraZeneca în România, 69.671 sunt femei, iar 72.429 sunt bărbați.
În cazul vaccinului AstraZeneca, rapelul se face la opt săptămâni.
Vaccinarea cu AstraZeneca a fost recomandată în cazul persoanelor mai tinere - întrucât nu există suficiente studii finalizate ca să confirme eficacitatea vaccinului și la bătrâni. Pe de altă parte, Universitatea Oxford a anunțat că testează și în rândul copiilor vaccinul anti-COVID produs împreună cu AstraZeneca. Studiul este o premieră mondială. Cercetătorii vor să evalueze siguranța și răspunsul imun pentru persoanele cu vârste între 6 și 17 ani. Potrivit Reuters, aproximativ 300 de voluntari vor participa la studiu, iar primele vaccinări vor fi făcute luna aceasta.
Bloomberg: Se pare că și 2021 va fi o gaură neagră pentru turismul european. Registrele de rezervări sunt aproape goaleSingurul lucru pe care destinaţiile turistice din sudul Europei îl pot face este să fie pregătite şi să spere că lucrurile se vor îmbunătăţi, se arată într-o analiză Bloomberg.
Campaniile de vaccinare au început, dar vor mai trece câteva luni până când vor fi vaccinate suficiente persoane astfel încât oamenii vor putea să umple avioanele, să meargă în croazieră sau să stea la barurile de pe plaje.
Firmele din turism nu au încă indicii clare cu privire la sezonul estival din acest an și au temeri că 2021 nu va fi un an ușor din punct de vedere al rezervărilor și, implicit al câștigurilor.
Pentru cei care lucrează în industria turismului, acest lucru a devenit evident la două luni de la începutul anului. Paolo Manca, care conduce lanţul Felix Hotels din Sardinia, spune că în mod normal în această perioadă rezervările pentru vară ar fi fost la 30% din capacitate. Însă în prezent registrul său este aproape gol.
Temeri are și Grecia, având în vedere că, anul trecut au acostat acolo doar trei nave de croazieră, față de aproape 600 în 2019.
Val de scumpiri în ianuarie: Energia electrică, transportul aerian şi uleiul comestibil s-au scumpit cel mai multEnergia electrică, transportul aerian şi uleiul comestibil s-au scumpit cel mai mult în luna ianuarie, faţă de luna anterioară, în timp ce singura scădere de preţ s-a consemnat la mierea de albine, informează Agerpres.
Conform INS, energia electrică s-a scumpit cu 18,38% în ianuarie faţă de luna anterioară şi cu 17,40% faţă de aceeaşi lună a a anului trecut în timp ce preţul uleiului comestibil a urcat cu 2,66% comparativ cu luna anterioară şi cu 10,10% raportat la ianuarie 2020.
Singurul produs care s-a ieftinit în ianuarie faţă de luna anterioară este mierea de albine, cu 0,06% iar comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, în ianuarie s-au ieftinit cartofii cu 28,73%.
Pe segmentul mărfurilor nealimentare, în ianuarie faţă de luna decembrie nu există ieftiniri. Comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, în ianuarie s-au ieftinit combustibilii cu 2,98%, gazele cu 2,18%, precum şi energia termică, cu 0,2%. Tutunul şi ţigările s-au scumpit cu 7,07% în ianuarie 2021 faţă de aceeaşi lună a anului trecut.
Comentarii articol (0)