Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Ministerul Educației: Vaccinarea prioritară a personalului din învățământ poate începe săptămâna aceastaDin analiza făcută duminică de Ministerul Educației împreună cu CNACAV, rezultă că este posibil ca vaccinarea prioritară a personalului din sistemul de învățământ să demareze chiar în această săptămâna. O decizie se va lua luni și va fi anunțată de CNACV, transmite Ministerul Educației, care
„apreciază în mod deosebit eforturile făcute de către CNACV în acest sens”.
Pentru programare, va trebui ca fiecare ISJ și fiecare universitate să furnizeze cât mai rapid către DSP listele nominale cu personalul din învățământ care dorește să se vaccineze în aceste centre dedicate (grupat în funcție de vârsta - sub și peste 55 ani).
Operațiunea va dura circa o săptămâna. Locațiile centrelor locale de vaccinare prioritară a personalului din învățământ sunt deja cunoscute (spre exemplu, pentru București, se are în vedere organizarea a 22 de linii de vaccinare în complexul ROMEXPO).
Până acum s-au vaccinat 42.000 angajați ai sistemului de învățământ, din care 21.000 au făcut și rapelul. Acest număr nu include personalul din învățământul superior medical - personal care, deși este angajat în sistemul de învățământ, a fost înregistrat la vaccinare în categoria „personal medical”.
Țările din UE care produc energie nucleară. România, printre cei mai mici producătoriÎn anul 2019, în 13 state membre ale Uniunii Europene funcţionau un număr total de 106 reactoare nucleare, care în acel an au produs 765.337 GWh de energie electrică, adică aproximativ 26% din producţia totală de energie electrică din UE, arată datele publicate vineri de Eurostat, potrivit Agerpres.
Cel mai mare producător de energie nucleară din UE este Franţa, cu 399.011 GWh sau 52,1% din totalul UE, urmată de Germania cu 75.071 GWh, Suedia (66.130 GWh) şi Spania (58.349 GWh).
La polul opus, cei mai mici producători de energie nucleară din UE sunt, în ordine: Olanda (3.909 Gigavaţi oră), Slovenia (5.821 GWh) şi România (11.280 GWh). Comparativ, Ungaria a avut în 2019 o producţie de energie nucleară de 16.288 GWh, iar Bulgaria una de 16.555 GWh.
Eurostat precizează că 14 state membre UE nu produc electricitate în centrale nucleare.
În plus, începând din 2016, producţia totală de electricitate în centralele nucleare din UE a scăzut cu 16,3%, în principal ca urmare a închiderii reactoarelor nucleare din Germania.
Orice aeronavă poate ateriza acum în România, indiferent de mărimea sa. Pistă modernizată după mai bine de două deceniiCinci luni au durat lucrările de modernizare a pistei 2 a Aeroportului Otopeni. Este prima mare lucrare la pistă efectuată din 1997 încoace. Modernizarea a costat 127 de milioane de lei, iar acum, la Otopeni, poate ateriza orice aeronavă, indiferent de mărimea sa. Cu toate acestea, ministrul transporturilor nu este deloc mulțumit de cum arată principala poartă aeriană a țării. Până la construcția unui nou terminal, Cătălin Drulă vrea ca actuala aerogară să capete o față nouă. Lucrările de renovare ar putea începe, cu puțin noroc, chiar anul acesta.
Modernizarea aeroportului Otopeni a început anul trecut cu pista 2, iar lucrările începute la finalul verii s-au terminat recent. Reparațiile au vizat inclusiv lucrări la dalele de beton de sub asfalt și s-a modernizat 100% sistemul de balizaj care ghidează avioanele la decolare și la aterizare. Pista are o lungime totală de 3,5 kilometri și o lățime de 60 de metri.
Inaugurarea pistei modernizate s-a făcut vineri în prezența ministrului transporturilor. Cătălin Drulă s-a arătat nemulțumit de cum arată în prezent aeroportul și i-a trasat câteva sarcini noului șef de la aeroport, numit în funcție la finalul lunii trecute.
Comentarii articol (0)