Pentru acest program sunt eligibili elevii până în clasa a VIII-a inclusiv, aflaţi în risc de părăsire timpurie a şcolii şi/sau în risc ori în situaţie de eşec şcolar, în special elevii care nu au avut acces sau au avut acces deficitar la şcoala online, precum şi elevii care aparţin grupurilor vulnerabile sau dezavantajate economic, cum sunt elevii din mediu rural, romii sau cei cu dizabilităţi.
Documentele de care au nevoie elevii pentru a se înscrie în acest program sunt următoarele:
- pentru cei care nu au avut acces sau au avut acces deficitar la şcoala online: o solicitare scrisă a părintelui sau reprezentatul legal al elevului depusă la unitatea de învăţământ, precum şi o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă să elevii nu au putut urma cursurile şcolii online;
- pentru elevii care se află în situație de corigență la sfârșitul semestrului I al anului școlar 2020-2021 sau au situația neîncheiată la cel puțin o disciplină: lista elevilor corigenți sau cu situația neîncheiată la sfârșitul semestrului precedent prezentată de către unitatea de învățământ;
- pentru elevii care din alte motive au nevoie de activitate remedială: rezultate școlare/rezultate la evaluarea inițială de la începutul semestrului prezentate de unitatea de învățământ.
În cadrul claselor remediale, o grupă va fi formată din 12 elevi, iar pe lună elevii vor participa la 20 de ore de activităţi remediale, cu prezenţă fizică în clasă. Aceste ore vor putea fi realizate şi pe durata vacanţelor şcolare, în cazul pregătirii elevilor pentru examenele de corigenţă sau de încheiere a situaţiei şcolare.
Unităţile de învăţământ care organizează programul „Şcoală după şcoală” vor primi 200 lei pe lună pentru fiecare elev înscris. Banii sunt destinaţi exclusiv acoperirii costurilor organizării şi participării copiilor la 20 de ore/elev/lună de activităţi de educaţie remedială, respectiv susţinerii financiare a salariilor cadrelor didactice care sunt implicate în aceste activităţi. Cadrele didactice care vor participa la aceste cursuri vor primi 100 lei brut/oră, cu contribuţiile angajatorului.
Unităţile de învăţământ care vor oferi programul „Şcoală după şcoală” nu vor mai fi stabilite de către inspectoratele şcolare, aşa cum prevedea ordinul iniţial al ministrului Educaţiei, ce a stat la baza normelor metodologice. De-acum, orice şcoală va putea să realizeze ore remediale cât timp se va strânge cel puţin o grupă de elevi, respectiv 12 copii care să participe la "Şcoala după şcoală".
Un elev va putea să absenteze lunar la cel mult cinci ore de activităţi remediale, în condiţii excepţionale, fără a fi luate în considerare absenţele înregistrate din motive medicale.
Deşi calendarul iniţial al programului stabilea că cererile pentru înscriere în program se depune doar până la 3 martie 2021, în condiţiile în care cursurile au debutat pe 8 martie, ordinul ministrului Educaţiei nr. 3460/2021 a schimbat această regulă, acum fiind permise oricând înscrieri din partea părinţilor sau reprezentanţilor legali ai elevilor, până la data de 25 a fiecărei luni.
Comentarii articol (1)