Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Euro atinge un nou maxim istoric în raport cu leulLeul s-a depreciat din nou, iar joi a ajuns să mai piardă 0,16 bani, adică 0,03% în fața monedei europene. Astfel, euro a atins un nou maxim istoric, cursul calculat de Banca Națională a României fiind de 4,8785 lei/euro.
Cu o zi înainte, BNR cotase euro la 4,8768 de lei, iar pe piaţa interbancară, moneda naţională s-a tranzacţionat între 4,8728 şi 4,8802 de lei pentru un euro. De asemenea, leul a pierdut teren şi în faţa dolarului american, care a ajuns la 4,0503 lei, în urcare cu 1,62 de bani (0,40%), faţă de cursul de miercuri, respectiv 4,0341 lei/dolar, conform Agerpres.
Pe de altă parte, moneda naţională s-a apreciat faţă de francul elveţian, cu 1,68 bani (-0,38%). Astfel, cotaţia francului a ajuns la 4,3880 lei, comparativ cu 4,4048 de lei/franc miercuri.
Consiliul UE aprobă ca multinaționalele să fie obligate să facă publice impozitele plătite în fiecare țară din UEConsiliul UE a ajuns la un acord pentru a spori transparența activităților marilor companii multinaționale, în baza unei propuneri a Comisiei Europene. Astfel, multinaționalele cu cifra de afaceri de peste 750 de milioane de euro vor fi obligate să facă publice impozitele plătite în fiecare țară din UE, potrivit unui comunicat de presă.
Decizia Consiliului European vine în contextul în care mai multe state membre UE au criticat practicile unor multinaționale de a evita impozitarea în țările în care își desfășurau activitatea. Printre acestea se numără și giganții IT americani, care plătesc taxele în state cu fiscalitate extrem de scăzută.
Ambasadorii statelor membre UE, reuniți în Consiliul UE, au mandatat miercuri președinția portugheză să înceapă negocieri cu Parlamentul European pentru adoptarea rapidă a propunerii de directivă a Comisiei Europene privind comunicarea de informații referitoare la impozitul pe profit de către anumite întreprinderi și sucursale, denumită Directiva privind raportarea publică pentru fiecare țară în parte (CBCR).
Standardele de creditare vor rămâne constante în T1 2021. Sondaj BNRBăncile vor menţine constante standardele de creditare în primul trimestru din acest an atât în cazul creditelor de consum pentru populaţie, cât şi în cazul creditelor imobiliare, se arată în sondajul din februarie privind creditarea companiilor nefinanciare şi populaţiei, realizat de Banca Naţională a României.
Sondajul BNR arată că standardele de creditare s-au menţinut preponderent constante în ultimul trimestru al anului 2020, atât în cazul creditelor de consum acordate populaţiei, cât şi în cel al împrumuturilor destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri, scrie Agerpres.
De asemenea, circa 73% dintre instituţiile de credit au raportat menţinerea neschimbată a standardelor de creditare aferente companiilor nefinanciare.
Comentarii articol (0)