„Companiile care se încadrează în categoria microentităților trebuie să nu depășească doi indicatori de mărime dintre cei trei, doi ani consecutiv - cei care se află doi ani consecutiv la rând sub aceste nivele vor depune situații financiare pentru microentități”, a precizat Ileana Radu, Accounting Team Leader - Accace România, în cadrul webinarului tematic organizat de avocatnet.ro, referindu-se, mai exact, la următoarele trei criterii de mărime stabilite în Ordinul MFP 58/2021: totalul activelor (active imobilizate, circulante și în avans), cifra de afaceri (netă - suma obținută din vânzări de produse/servicii, exclusiv reduceri comerciale, TVA, alte taxe și impozite legate direct de cifra de afaceri) și numărul mediu de salariați (se determină conform acestei metodologii pe care o găsim la Ministerul Finanțelor). Potrivit specialistei, tot timpul ne uităm în urmă la ultimii doi ani pentru a vedea dacă e cazul trecerii de la o categorie la alta: microentități, entități mici, mijlocii și mari.
În cazul microentităților nu se depășesc oricare doi indicatori:
- totalul activelor: 1.500.000 lei;
- cifra de afaceri netă: 3.000.000 lei;
- numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 10.
Aceste microentități depun situații financiare anuale care cuprind: bilanțul prescurtat, contul prescurtat de profit și pierdere, însoțite de formularul „Date informative“ (cod 30) și formularul „Situația activelor imobilizate“ (cod 40).
Dacă nu vorbim de microentități, vorbim de entități mici, care, de asemenea, nu depășesc oricare doi indicatori:
- totalul activelor: 17.500.000 lei;
- cifra de afaceri netă: 35.000.000 lei;
- numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 50.
Acestea depun situații financiare anuale care cuprind: bilanțul prescurtat, contul prescurtat de profit și pierdere, dar și note explicative la situațiile financiare, însoțite de de formularul „Date informative“ (cod 30) și formularul „Situația activelor imobilizate“ (cod 40). Opțional, pot întocmi situația modificărilor capitalului propriu și/sau situația fluxurilor de trezorerie, potrivit Ordinului 58/2021.
În fine, în categoria entităților mijlocii și mari includem pe cei care depășesc cel puțin doi indicatori:
- totalul activelor: 17.500.000 lei;
- cifra de afaceri netă: 35.000.000 lei;
- numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 50.
Acestea depun situații financiare anuale care cuprind: bilanțul prescurtat, contul prescurtat de profit și pierdere, situația modificărilor capitalului propriu, situația fluxurilor de trezorerie și notele explicative, însoțite de formularul „Date informative“ (cod 30) și formularul „Situația activelor imobilizate“ (cod 40).
De asemenea, în cazul entităților mijlocii și mari, situațiile financiare trebuie să facă obiectul auditului statutar. Potrivit Ordinului 58/2021, sunt supuse auditului și entitățile care, la data bilanțului, depășesc limitele a cel puțin două dintre următoarele trei criterii:
- totalul activelor: 16.000.000 lei;
- cifra de afaceri netă: 32.000.000 lei;
- numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 50.
Comentarii articol (0)