Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Noile măsuri propuse de DSP pentru București: program decalat de lucru, închiderea locurilor de joacă, mai puțini clienți în magazineExperții din sănătate au o listă de lucru pentru măsurile care ar putea fi luate în București, după ce rata de infectare a crescut la 6,22 la mie. Restricțiile vor fi discutate azi. Va fi stabilit un nou mod de calcul al incidenței. DSP cere magazinelor să asigure clienților 4 metri pătrați de spațiu în jur, ceea ce înseamnă că numărul clienților primiți în același timp va fi limitat. În plus, magazinele ar putea fi închise la ora 18.00, iar în weekend chiar mai devreme, la ora 16.00.
„Obligativitatea instituțiilor și autorităților publice de a face la intrarea în sediu triaj epidemiologic și de a asigura dezinfectarea mâinilor, avem obligativitatea de a asigura programul decalat al angajaților, atât la nivelul autorităților publice, cât și la nivelul operatorilor economici, participarea zilnică în sistem online a preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ”, a spus Florentina Iacob, director adjunct al DSP București.
„O altă propunere e interzicerea organizării de evenimente sau activități private pentru copii în spații închise cum ar fi afterschool, închiderea locurilor de joacă amenajate pentru copii în parcuri, între blocuri, interzicerea activităților și competițiilor sportive pentru amatori - deci cele profesioniste rămân deschise. Și la nivel de spații comerciale – magazin, hipermarketuri, malluri - este acea obligativitate de respectare a spațiului de 4 metri pătrați pentru fiecare persoană, distanță de 2 metri între persoane. Fiecare comerciant trebuie să facă un calcul pe suprafața utilă pe care o are”, a adăugat ea.
„La evenimentele private – înmormântări, cununii, botezuri – vom merge pe un număr maxim de 16 persoane, care include și persoanele care oficiază slujba religioasă. E interzisă desfășurarea de activități în cluburi, baruri discoteci. Terasele rămân deschise, dar sper să se păstreze regulile pentru terase și acestea vor fi verificate prin controale”, a mai spus Iacob.
BNR: Românii au mai mulți bani în bancă decât în urmă cu un anDepozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut, în luna februarie 2021, cu 1,3% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 427,789 miliarde de lei, potrivit datelor Băncii Naţionale a României publicate marţi, scrie Agerpres. La nivelul gospodăriilor, depozitele românilor sunt cu 15% mai mari decât în urmă cu un an.
Faţă de februarie 2020, depozitele firmelor şi populaţiei s-au majorat cu 16,4% (12,8 la sută în termeni reali).
Depozitele în lei ale rezidenţilor, cu o pondere de 65% în totalul depozitelor clienţilor neguvernamentali, au crescut cu 1,1% faţă de luna ianuarie 2021, până la 277,999 miliarde de lei, şi cu 16,2% (12,6% în termeni reali) faţă de februarie 2020.
Totodată, în februarie a acestui an, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei s-au majorat cu 1% faţă de luna anterioară, până la 154,812 miliarde de lei, iar faţă de luna februarie 2020 au înregistrat o creştere de 15,9% (12,3% în termeni reali).
Curs valutar: Euro a urcat la un nou maxim istoric, al optulea din luna martieEuro a atins marţi un nou maxim istoric, fiind al optulea din această lună. Astfel, moneda europeană a ajuns la 4,8888 lei, de la 4,8879 lei.
Euro a atins marţi un nou maxim istoric pe piaţa din România, după ce a crescut la 4,8888 lei, precedentul maxim fiind atins pe 17 martie, scrie Mediafax.
Creşterea de marţi este de de numai 0,08% de la valoarea de luni, de 4.8850 lei.
La începutul lunii euro era cotat la 4,8744 lei.
Dolarul american a crescut uşor la 4,1136 lei, de la 4,1026 lei, iar francul elveţian a scăzut uşor la 4,4257 lei.
Comentarii articol (0)