avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Unde îi pot reclama pe cei de la Ista
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Unde îi pot reclama pe cei de la Ista

Buna ziua,locuiesc intr-un bloc contorizat cu repartitoare.Majoritatea locatarilor stau cu caloriferele inchise pentru ca,spun ei,nu au venituri sa isi achite factura la caldura.
Am cumparat acest apartament recent(iulie 2018)si am hotarat sa ma bransez la caldura si automat sa imi pun si aceste repartitoare obligata fiind de administrator care mi-a spus ca daca nu am repartitoare voi plati sume colosale la caldura.
In primele luni ,avand toate caloriferele deschise factura la caldura a fost 500 lei.
In luna Februarie ,desi am avut caloriferele inchise in de o saptamana si am consumat 800 unitați cu tot cu partea comuna factura a fost 477 lei.
In luna care doar ce a trecut(Martie) am avut toate caloriferele inchise 3 saptamani .Ieri s-a afisat lista pentru intreținere si constat ca la caldura imi este imputata suma de 490 lei.
Am verificat la corifere unitatile consumate ,iar pentru toate calorifele am consumat 300 unitati .Am sunat imediat la ista sa intreb de cum mi s-a calculat caldura pentru ca nu intelegeam de ce in luna Februarie pt 800 unitati consumate am platit 477 lei iar acum pentru Martie cand am consumat 300 unitati trebuie sa platesc mai mult si anume 490 lei.
Doamna de la Ista mi-a raspuns ca da,stie despre ce este vorba dar nu are ce sa faca pentru ca pe scara noastra toata lumea sta cu caloriferele inchise si chiar daca eu consum 100 unitati tot voi plati mult.Mi-a recomandat sa nu mai dau drumul deloc la calorifere.
Consider ca mi se face o nedreptate! Pentru ce mai sunt repartitoarele?Mi se pare normal sa mi se facture strict ce am consumat plus partea comuna.
Sunt hotarata sa nu las lucrurile asa,vreau sa merg mai departe insa nu stiu unde?
Sa fac plangere la ANRSC sau sa dau Ista in judecata.
Va rog mult sa ma ajutați cu un sfat!
Cel mai recent răspuns: Andreea1089 , utilizator 15:52, 6 Aprilie 2019
Doar vreau sa va atrag atentia sa nu va luati dupa "cantitatea" de unitati inregistrate de acele aparate.
Nu sunt nici grade, nici metri patrati, nici gigacalorii. Sunt unitati adimensionale care rezulta dintr-un calcul pe care un program informatic il face functie de mai multi parametri.
Ce trrebuie sa faceti dvs.?
- sa mergeti la asociatie si sa contestati suma repartizata la incalzirea apartamentului;
- probabil cei de la asociatie au sa va transmita faptul ca asa a fost calculul firmei si nu au ce face, insa dvs. trebuie sa va convingeti ca ceea ce a transmis Ista la asociatie a fost corect trecut in dreptul locuintei dvs;
- firma care face acest calcul, este obigata sa va inmaneze lunar o fisa din care rezulta fara echivoc cu s-a ajuns la suma repartizata dvs.; de altfel, fiecare proprietar trebuie sa primeasca acest dovument, lunar; de obicei aceste fise sunt aduse la asociatie si ad-minul le preda proprietarilor; daca aceste fise nu v-au fost transmise, nu aveti de unde sa luati nicio informatie;
- daca aveti neclaritati, nu dati telefon la firma care va ofera explicatii de genul - Doamna de la Ista mi-a raspuns ca da,stie despre ce este vorba dar nu are ce sa faca pentru ca pe scara noastra toata lumea sta cu caloriferele inchise si chiar daca eu consum 100 unitati tot voi plati mult.Mi-a recomandat sa nu mai dau drumul deloc la calorifere.; toate aceste neclaritati se "rezolva" prin asociatie-firma de calcul;

Va doresc mult succes!
@Andreea1089

Puteți să depuneți reclamație la Protecția Consumatorului .
Modul de calculare a acestor firme nu au transparență și faptul că plătești cat consumi este departe de adevăr . Tocmai de aceea am renunțat toată Asociația la repartitoare din cauza costurilor care nu justificau consumul . Fară repartitoare plătesc mai puțin la incălzire și niciodată nu am ințeles modul de calculare a călduri și de ce este nevoie să plătești suplimentar un alt serviciu unor firme care practic căpușează Asociațiile de proprietari .
Mulțumesc frumos pt raspuns.Voi incerca in prima instanța la protectia consumatorului.Am apelat si la administratia blocului dar degeaba.Mi s-a raspuns ca ei asta au primit de la Ista si nu este in puterea lor sa faca ceva.Desi mi se pare absurd.Cand am pus repartitoarele mi s-a spus ca voi plati cat voi consuma.Dar acum se pare ca eu platesc toata caldura care intra in scara.Mai exact diferentele care nu pot fi imputate altcuiva pentru ca ceilalți locuitori nu dau drumul deloc la calorifere.

BEN46 a scris:

@Andreea1089

Puteți să depuneți reclamație la Protecția Consumatorului .
Modul de calculare a acestor firme nu au transparență și faptul că plătești cat consumi este departe de adevăr . Tocmai de aceea am renunțat toată Asociația la repartitoare din cauza costurilor care nu justificau consumul . Fară repartitoare plătesc mai puțin la incălzire și niciodată nu am ințeles modul de calculare a călduri și de ce este nevoie să plătești suplimentar un alt serviciu unor firme care practic căpușează Asociațiile de proprietari .

Mulțumesc frumos pt raspuns!

Adam Grecu a scris:

Doar vreau sa va atrag atentia sa nu va luati dupa "cantitatea" de unitati inregistrate de acele aparate.
Nu sunt nici grade, nici metri patrati, nici gigacalorii. Sunt unitati adimensionale care rezulta dintr-un calcul pe care un program informatic il face functie de mai multi parametri.
Ce trrebuie sa faceti dvs.?
- sa mergeti la asociatie si sa contestati suma repartizata la incalzirea apartamentului;
- probabil cei de la asociatie au sa va transmita faptul ca asa a fost calculul firmei si nu au ce face, insa dvs. trebuie sa va convingeti ca ceea ce a transmis Ista la asociatie a fost corect trecut in dreptul locuintei dvs;
- firma care face acest calcul, este obigata sa va inmaneze lunar o fisa din care rezulta fara echivoc cu s-a ajuns la suma repartizata dvs.; de altfel, fiecare proprietar trebuie sa primeasca acest dovument, lunar; de obicei aceste fise sunt aduse la asociatie si ad-minul le preda proprietarilor; daca aceste fise nu v-au fost transmise, nu aveti de unde sa luati nicio informatie;
- daca aveti neclaritati, nu dati telefon la firma care va ofera explicatii de genul - Doamna de la Ista mi-a raspuns ca da,stie despre ce este vorba dar nu are ce sa faca pentru ca pe scara noastra toata lumea sta cu caloriferele inchise si chiar daca eu consum 100 unitati tot voi plati mult.Mi-a recomandat sa nu mai dau drumul deloc la calorifere.; toate aceste neclaritati se "rezolva" prin asociatie-firma de calcul;

Va doresc mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu asociatia de proprietari(calculul spatiilor comune) catalin_milia catalin_milia Vreau sa va prezint situatia in care ma aflu si sa imi spuneti dumneavoastra ce pot face. M-am mutat recent intrun bloc in care majoritatea apartamentelor au ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de bloc si penalitati ElenaMBar ElenaMBar Buna seara,mama mea a mostenit un apartament insa a fost in litigiu cativa ani pentru el cu o ruda care l-a ocupat.Dupa finalizarea proceslui aceasta ruda a ... (vezi toată discuția)
Rea vointa din partea presedintelui de asociatie catalin_milia catalin_milia S-au constatat unele deficiente la calculul consumului de energie termica pe spatiile comune. Atat cei de la ISTA(firma care se ocupa de repartitoare) cat si ... (vezi toată discuția)