catalin_milia a scris:
Este vorba de coloanele de incalzire de la baie. Acestea sunt de 2'' si merg non stop,neexistand posibilitatea inchiderii lor. La caldura pe care o degaja(in baie sunt 25de grade),ar trebui considerate corpuri de incalzit. Montand repartitoare pe aceste coloane se poate calcula cat la suta din caldura contorizata pe tot blocul se consuma prin calorifere si cat la suta pe aceste coloane. in momentul de fata aceste coloane sunt prinse in procentul de 20% de parti comune stabilit de asociatie, ceea ce nu este corect si o sa va explic si de ce.
- din 40 de apartamente(2 scari) cate are asociatia, 17 sunt debransate si au CT
- restul de 23 sunt locuite majoritatea de pensionari, care ce fac? stau cu caloriferele inchise si se incalzesc lasand usa deschisa la baie(baia fiind situata intre sufragerie si dormitor) ei asa avand, fara sa porneasca caloriferele, 20-21 de grade in toata locuinta.
Procedand asa ,se intampla urmatorul lucru in momentul de fata:
Din factura emisa de CET(dupa citirea ceasului de pe bloc) se ia 20% si se imparte la toate cele 40 de apartamente(in functie de cota indiviza a fiecarui apartament),acestea reprezentand partile comune.
Restul de 80% din factura de imparte la totalul unitatilor citite de rapartitoare(unitati care sunt foarte putine tinand cont ca majoritatea stau cu caloriferele inchise)de aici rezultand un pret foarte mare pe unitate. Deci,cine are curajul sa deschida caloriferul,se trezeste cu o factura foarte mare( cum am patit eu pe luna noiembrie fact. fiind de 1094 RON iar pe dec. de 755 ron ).
In concluzie, prin montarea acestor repartitoare (8 buc. cate unul pe fiecare coloana)se poate stabilii mai exact procentul partilor comune care poate ajunge si la 80% din factura emisa de CET.
Prin montarea lor se mai poate evita si urmatoarea situatie:
In primavara,cand nu este necesara pornirea caloriferelor dar cei de laCETcontinua sa dea caldura, nu se inregistreaza nici o unitate pe repartitoare.In momentul acela cum o sa se faca impartirea facturii?
la ce unitati o sa se imparta cei 80% din factura?
Atunci procentul de parti comune este de 100% din factura
Asta nu vor sa inteleaga cei din asociatia de proprietari in frunte cu presedintele. Ei in momentul de fata platesc mai putin decat consuma.
Deci nu au nici un interes sa schimbe baza de calcul a facturii de incalzire.
Problema este ca nu se poate face nimic impotriva asociatiei. Nimeni nu poate sa o oblige sa faca altfel decat vor ei.
1-Aspectul sesizat de catre dvs este real si reprezinta una dintre consecintele si nemultumirile datorate sistemului duplicitar de incalzire,dar pentru care nu poate fi invinuit sau acuzat presedintele de asociatie,care teoretic puteti fi inclusiv dvs.
2-Singur evidentiati unul dintre motive neajunsului ,care in final cauzeaza prejudiciul ,recte
''ar trebui considerate corpuri de incalzit'',prevedere de care eventual poate fi sesizat autoritatea in drept,nicidecum presedintele de asociatie de proprietari.
Interesul pentru baza de calcul este acea legal prevazuta in raport de existenta repartitoarelor asupra consum,atorului final.
Desfasurati demersuri la nivelul autoritatilor,implicati-va ca si distinsa moderatoare in greoaia metodologie de modificare ,completare si imbunatatirea prevederilor legale in vigoare si ve-ti constata greutatile si dezinteresul factorilor responsabili.
In final a-ti ajuns la realitatea
''ca nu se poate face nimic impotriva asociatiei,aveti dreptate, pentru ca aceasta respecta si aplica unitar dispozitia in vigoare.