Mai întâi, documentul prevede că pensiile din fonduri de pensii ocupaționale vor fi considerate neimpozabile în cazul impozitului pe venit, tratament fiscal care se aplică deja în cazul pensiilor facultative. Totodată:
- în cazul veniturilor din activități independente, vor fi considerate cheltuieli deductibile limitat contribuțiile la fondurile și schemele de pensii ocupaționale în limita a 400 de euro (echivalent în lei) pe an pentru fiecare persoană. Adică așa cum se întâmplă acum în cazul contribuțiilor la fonduri de pensii facultative;
- în cazul veniturilor din salarii, vor fi considerate neimpozabile contribuțiile la fondurile și schemele de pensii ocupaționale. Desigur, tot în limita a 400 de euro (echivalent în lei) pe an pentru fiecare persoană, similar contribuțiilor la fonduri de pensii facultative.
În plus, proiectul mai prevede că:
- provizioanele tehnice constituite de administratorii de fonduri de pensii ocupaționale și de angajatori vor putea fi deduse la stabilirea impozitului pe profit (facilitate deja aplicabilă în cazul pensiilor private și facultative);
- obligația de a plăti impozit pe dividende nu se va aplica în cazul persoanelor juridice care plătesc dividende fondurilor de pensii ocupaționale (facilitate deja aplicabilă în cazul pensiilor private și facultative).
Pensiile ocupaționale au fost introduse în legislația noastră la începutul anului trecut, prin Legea 1/2020, însă fără prea multe facilități fiscale. Din acest motiv, s-a tot discutat despre faptul că autoritățile urmează să vină cu noi facilități care să sporească atractivitatea pensiilor ocupaționale. Conform legii amintite, pensiile ocupaționale pot fi acordate de angajatori propriilor salariați - vorbim, practic, de un veritabil Pilon IV al pensiilor.
În afară de pensiile ocupaționale, în România avem pensiile publice (Pilonul I) și pensiile private (Pilonul II), la care angajatorii contribuie prin plata contribuției obligatorii la pensii, și pensiile facultative (Pilonul III).
Atenție! Proiectul de lege trebuie adoptat și de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.