avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Pensii facultative - venit salarial
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Pensii facultative - venit salarial

Buna ziua,
La o firma angajatorul plateste pt angajati pensie facultativa.
In luna decembrie se depaseste suma de 400 de euro/salariat.
Suma care depaseste este cheltuiala nedeductibila la impozitul pe profit,
dar nu stiu daca este considerata venit salarial si ar fi trebuit retinute contributii si impozit (din codul fiscal ART. 296^15 litera p punctul 5).
Asa nu s-ar calcula de 2 ori 16%?
Multumesc anticipat pt orice lamurire.
Diana.
Cel mai recent răspuns: cdcd , utilizator 19:25, 10 Februarie 2014
Codului fiscal prevede ca pensia facultativa in suma echivalenta in lei a 400 de euro, platita de angajator pentru angajatii sai, nu face parte din baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii. Suma care depaseste valoarea a 400 de euro se considera avantaj si se asimileaza salariilor, deci intra in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii.

Normele de aplicare a Codului fiscal:
77. Nu sunt considerate avantaje:
.....
- contribuţiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cele reprezentând contribuţii la fonduri de pensii facultative, calificate astfel în conformitate cu legislaţia privind pensiile facultative de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, administrate de către entităţi autorizate stabilite în state membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European, suportate de angajator pentru angajaţii proprii, în limita a 400 euro anual pentru fiecare participant;....


Codul fiscal
ART. 296^15 Excepţii generale
Nu se cuprind în baza lunară a contribuţiilor sociale obligatorii, prevăzută la art. 296^4, următoarele:
....
p) următoarele avantaje primite în legătură cu o activitate dependentă:
...
5. contribuţiile plătite la fondurile de pensii ocupaţionale, contribuţiile plătite la fondurile de pensii facultative, primele aferente asigurărilor profesionale şi asigurărilor voluntare de sănătate, suportate de angajator pentru salariaţii proprii, în limitele de deductibilitate prevăzute de lege, după caz.


ART. 57 Determinarea impozitului pe venitul din salarii
(1) Beneficiarii de venituri din salarii datorează un impozit lunar, final, care se calculează şi se reţine la sursă de către plătitorii de venituri.
(2) Impozitul lunar prevăzut la alin. (1) se determină astfel:
a) la locul unde se află funcţia de bază, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţă între venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii, cu respectarea prevederilor Uniunii Europene sau ale convenţiilor/acordurilor privind coordonarea sistemelor de securitate socială în care România este parte, şi următoarele:
- deducerea personală acordată pentru luna respectivă;
- cotizaţia sindicală plătită în luna respectivă;
- contribuţiile la fondurile de pensii facultative, în conformitate cu legislaţia în materie, la schemele de pensii facultative calificate astfel în conformitate cu legislaţia privind pensiile facultative de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, efectuate către entităţi autorizate, stabilite în state membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei a 400 de euro;.....
Multumesc de raspuns.
Ce nu inteleg eu:

ART. 21 Cheltuieli
(3) Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:
j) cheltuielile efectuate în numele unui angajat, la schemele de pensii facultative, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 400 euro într-un an fiscal, pentru fiecare participant;

Ce depaseste este nedeductibil si calculez 16% impozit, adaug si la salar si calculez contributii si iar 16% impozit.
Dar diurna care depăşeşte limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit este venit salarial (din februarie 2013), dar este cheltuiala deductibila (din iunie 2013), tocmai ca sa nu se dubleze impozitul.

ART. 21 Cheltuieli
(3) Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:
j) cheltuielile efectuate în numele unui angajat, la schemele de pensii facultative, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 400 euro într-un an fiscal, pentru fiecare participant;


Ce ati citat dvs. se refera la impozitul pe profit. Cheltuielile cu contributiile la pensiile facultative platite de angajator pentru salariati se deduc la calculul impozitului pe profit pana la limita de 400 de euro.

Prevederile legale pe care vi le-am dat anterior se refera la impozitul pe salarii pentru angajati.
Suma care depaseste 400 de euro se aduna direct la totalul brut al lunii de calcul, se retin contributiile obligatorii si impozitul. Nu se adauga in baza de calcul a impozitului de 2 ori, doar o singura data..
De asemenea, salariatul are deducere la salariu pentru contributia la pensie facultativa, dar nu mai beneficiaza de aceasta deducere daca s-au depasit cei 400 de euro.
Ultima modificare: Luni, 10 Februarie 2014
ana-cer, moderator
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota pensie privata pilon 3- nota contabila /deductibilitate rdoro rdoro Administratorul societatii a aderat la o societate de pensii private PILON 3 cu data de01.03.2010, platind pe 25.03.2010 prima rata As dori un act normativ ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductibile Luminita78 Luminita78 Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: Daca la o firma, patronul vrea sa incheie pentru angajatii sai asigurari de pensii private facultative si ... (vezi toată discuția)
Recuperare impozit ILIE DORU ILIE DORU In anul 2014 am aderat la un sistem de Pensii Facultativ privat. Pentru a atrage mai multi contributori, statul a dat mai multe facilitati, printre care si cea ... (vezi toată discuția)