avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cheltuieli deductibile
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cheltuieli deductibile

Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare:
Daca la o firma, patronul vrea sa incheie pentru angajatii sai asigurari de pensii private facultative si asigurari de viata, cheltuielile cu aceste asigurari pot fi deductibile? Daca da, in ce limita pe an si pe persoana? In situatia in care angajatul pleaca de la firma respectiva, isi poate lua polita personala si sa o plateasca in continuare?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 21:33, 18 Martie 2011
cod fiscal 2011

ART. 21

Cheltuieli

j) cheltuielile efectuate în numele unui angajat, la schemele de pensii facultative, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 400 euro într-un an fiscal, pentru fiecare participant;

k) cheltuielile cu primele de asigurare voluntară de sănătate, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 250 euro într-un an fiscal, pentru fiecare participant;

Da se poate.
Pentru a fi deductibile cheltuielile unei firme cu asigurari de pensii facultative in limita a 400 euro / an, este necesar ca si persoana asigurata (angajat sau patron) sa plateasca o parte din prima de asigurare?
Daca prima de asigurare este mai mare de 400 de euro, sunt deductibili doar cei 400 de euro? :-/
Sunt 2 aspecte :
1. Deductibilitatea in sensul impozitului pe profit , la care ar mai fi de completat cu prevederea din norme , pe langa ce v-a spus colegul meu mai sus :
Art. 21 al.3 j), k)

35indice 1. Intră sub incidenţa prevederilor art. 21 alin. (3) lit. j) din Codul fiscal cheltuielile înregistrate de angajator în numele unui angajat, la schemele de pensii facultative, efectuate potrivit Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările şi completările ulterioare, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 400 de euro într-un an fiscal, pentru fiecare participant. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului în euro este cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României la data înregistrării cheltuielilor.

352. Sunt deductibile la determinarea profitului impozabil, potrivit prevederilor art. 21 alin. (3) lit. k) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cheltuielile cu primele de asigurare voluntară de sănătate, efectuate de angajator potrivit Legii privind reforma în domeniul sănătăţii nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului în euro este cursul de schimb LEU/EUR comunicat de Banca Naţională a României la data înregistrării cheltuielilor.

De aici concluzia ca tot ce depaseste suma deductibila este ch. nedeductibila pentru firma .

2. In sensul impozitului pe salariu :
Tot ceea ce depaseste suma de 400 euro va fi considerat avantaj si impozitat ca atare , conform :
77. Nu sunt considerate avantaje:

- contribuţiile la un fond de pensii facultative suportate de angajator pentru angajaţii proprii, în limita a 400 euro anual pe participant.

Si , fiind avantaj , se vor aplica si contributiile sociale , conform :
Art. 296 indice 4

Baza de calcul al contribuţiilor sociale individuale

o) orice alte sume de natură salarială sau avantaje asimilate salariilor în vederea impunerii
Ultima modificare: Vineri, 18 Martie 2011
Magda Staicu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensii fac. platite de angajator celineceline celineceline Se platesc contributii CAS, CASS și Somaj pentru contributiile la pilonul III achitate de anagajator in numele angajatului ? (vezi toată discuția)
Deducere asigurare cristian_conea cristian_conea Am incheiat anul acesta o [b]POLITA DE ASIGURARE DE VIATA LEGATA DE FONDURI DE INVESTITII - Tarif Z10R[/b] (asigurare + economisire) si mi s-a spus ca primele ... (vezi toată discuția)
Pensii facultative - venit salarial cdcd cdcd Buna ziua, La o firma angajatorul plateste pt angajati pensie facultativa. In luna decembrie se depaseste suma de 400 de euro/salariat. Suma care depaseste ... (vezi toată discuția)