Am incheiat anul acesta o POLITA DE ASIGURARE DE VIATA LEGATA DE FONDURI DE INVESTITII - Tarif Z10R (asigurare + economisire) si mi s-a spus ca primele platite sunt deductibile in limita a 400 euro / anul 2009.
Este adevarat ?
Sau numai pensiile private beneficiaza de aceasta deductibilitate ?
Multumesc !
Am incheiat anul acesta o POLITA DE ASIGURARE DE VIATA LEGATA DE FONDURI DE INVESTITII - Tarif Z10R (asigurare + economisire) si mi s-a spus ca primele platite sunt deductibile in limita a 400 euro / anul 2009.
Este adevarat ?
Sau numai pensiile private beneficiaza de aceasta deductibilitate ?
Multumesc !
Codul fiscal prevede deductibilitatea a 200 euro pt asigurarile facultative de sanatate platite de unitate la calculul impozitului pe profit.
Daca asigurarea de viata este tot una cu asigurarea de sanatate (eu zic ca nu) si este aprobata si in vigoare legea speciala privind asig facultative de sanatate (eu zic ca nu) atunci da, sunt deductibile la calculul impozitului pe profit in lim a 200 euro anual.
Mai sunt neimpozabili 200 euro in conditiile de mai sus la impozitul pe salarii pentru asigurarile platite de catre angajat.
In Codul Fiscal avem la:
ART. 21 Cheltuieli - Cheltuieli deductibile limitat alin. 3 [...]
j) cheltuielile efectuate in numele unui angajat, la schemele de pensii facultative, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 400 euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant;
k) cheltuielile cu primele de asigurare voluntara de sanatate, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 250 euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant; [...]
Aici este vorba de cheltuielile deductibile la calculul impozitului pe profit in cazul societatilor comerciale; nu este pomenit nimic de polita de asigurare de viata.