Circulația persoanelor și activitățile comerciale urmează să fie permise în intervale orare mult mai restrictive decât în prezent, în localitățile în care incidența din ultimele 14 zile depășește 4 sau 7,5 la mia de locuitori, conform unor măsuri care ar trebui oficializate azi de Guvern. Aceste măsuri vor afecta în mod direct activitatea companiilor.
Așa cum atenționam aseară,
circulația persoanelor va fi permisă numai până la ora 20:00 în localitățile cu mulți infectați cu coronavirus. Mai precis, dacă incidența trece de 4 la mia de locuitori, circulația va fi permisă numai până la ora 20:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, iar dacă incidența trece de 7,5 la mie, circulația va fi permisă numai până la ora 20:00 indiferent ce zi a săptămânii e.
În același timp,
comercianții de produse și prestatorii de servicii vor avea program numai până la ora 18:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, dacă incidența trece de 4 la mie, sau în toate zilele săptămânii, dacă incidența trece de 7,5 la mie. Totodată,
sălile de sport și de fitness se vor închide în localitățile unde incidența trece de 4 la mie.
Însă ce efecte se vor resimți în activitățile comerciale? În primul rând, vorbim de
(1) o reducere a programului de lucru. Comercianții și prestatorii de servicii vor trebui să-și reducă programul cu trei ore, din moment ce acum activitatea lor este permisă până la ora 21:00. În același timp, terasele (singurele care funcționează dacă incidența trece de 3 la mie, spațiile închise ale restaurantelor și cafenelelor fiind închise în acest scenariu) își vor reduce programul de lucru cu două ore - din moment ce acum pot activa până la ora 22:00, în localitățile cu mulți infectați vor activa numai până la ora 20:00.
Desigur, afacerile care pot funcționa și în regim de livrare la domiciliu vor putea să activeze și după ora 18:00 sau după ora 20:00, la fel cum se întâmplă acum în timpul carantinei de noapte. De asemenea, dacă se trece pe telemuncă sau pe muncă la domiciliu, se poate lucra mai departe folosind același program de acum. În aceste cazuri,
nu va fi necesară o reducere a programului de lucru. În celelalte cazuri, firmele
ar putea lua în calcul accesarea programului Kurzarbeit (împărțirea costurilor salariale între angajator și stat la reducerea programului de lucru).
Automat, o reducere a programului de lucru implică
(2) o reducere a veniturilor pentru afacerile care nu pot funcționa în regim de livrare la domiciliu (nu-i exclus, însă, ca și vânzările cu livrare la domiciliu să aibă parte de reduceri ale veniturilor). Veniturile ar putea fi influențate și de faptul că autoritățile urmează să vină cu limitări concrete la numărul de persoane ce se pot afla simultan în spațiile comercianților și prestatorilor de servicii - mai puțini clienți, încasări mai mici (momentan, nu se știe cum vor arăta aceste limitări).
În cazul sălilor de sport și al sălilor de fitness, efectul este evident -
(3) suspendarea oricăror activități în spațiile închise. După cum este formulată acum restricția ce urmează a fi aplicată în localitățile cu o incidență de peste 4 la mie, rezultă că sălile vor putea continua să activeze numai dacă găsesc soluții temporare pentru a activa în spații... deschise. Orice modificări în acest sens vor putea implica unele costuri supimentare pentru firme. Dacă activitatea nu va putea fi continuată, aceste afaceri
vor putea accesa șomajul tehnic subvenționat de stat, pentru a-și păstra salariații.
Foarte important este că restricțiile de mai sus vor fi decise, la nivel de localitate, de către comitetele județene pentru situații de urgență, în funcție de incidența calculată pentru fiecare localitate - o situație ce implică
(4) o impredictibilitate mare în continuitatea afacerilor. Asta înseamnă că firmele vor trebui să urmărească în mod constant deciziile luate de autoritățile locale, pentru a ști când au voie să funcționeze și în ce intervale orare. De obicei, măsurile vor fi dispuse o dată la 14 zile, ceea ce va îngreuna serios continuitatea în activitate - firmele nu vor ști cu prea mult timp în avans în ce condiții vor putea funcționa sau pentru cât timp. Desigur, restaurantele, cafenelele și sălile de jocuri de noroc deja sunt obișnuite cu această impredictibilitate, din moment ce spațiile lor închise sunt singurele a căror funcționare a depins până acum de evoluția incidenței.
Pe deasupra, reprezentanții Guvernului au promis aseară că în viitorul apropiat vor introduce în Legea 55/2020 posibilitatea suspendării activității companiilor la care nu se respectă regulile sanitare (distanțarea, purtarea măștii etc.). Aceste măsuri vor putea afecta (financiar) businessurile mult mai rău decât o pot face amenzile în momentul de față. În acest caz, însă, mai durează până vom vedea o operaționalizare, pentru că vorbim de un proiect de lege care va trebui să parcurgă un traseu ceva mai lung până a ajunge să se aplice (față de o ordonanță de urgență).
Atenție! Restricțiile amintite mai sus trebuie transpuse într-o HG și publicate în Monitorul Oficial pentru a putea fi aplicate (conform autorităților, asta se va întâmpla chiar azi). Ulterior, măsurile vor fi impuse la nivel local, în funcție de incidență, de comitetele locale pentru situații de urgență.