Conform articolului 36 al documentului, obținerea certificatului de calitate a solului este obligatorie atunci când se schimbă deținătorul unui teren sau atunci când acesta se înstrăinează. Însă asta numai dacă terenul a fost afectat de activități:
- agricole, silvice și zootehnice (existente sau noi);
- industriale și economice (existente sau noi), cu impact semnificativ asupra solului;
- militare, cu impact semnificativ asupra solului.
La articolul 37 din Legea 246/2020 scrie că certificatele vor fi eliberate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului (ICPA). Conform ICPA, lipsa normelor nu-i permite actualmente să emită certificate:
„Întrucât nu au fost elaborate şi aprobate normele metodologice de aplicare a legii prin care să fie stabilită procedura tehnică de obţinere şi eliberare a certificatului privind calitatea solului, nu suntem în măsură să emitem în acest moment certificatul de calitate a solului, conform Legii 246/2020.”
Conform specialiștilor, odată ce acel certificat va putea fi obținut, proprietarii de terenuri trebuie să fie conștienți că se va putea ajunge chiar la anularea tranzacțiilor.
„Având în vedere că eșecul obținerii certificatului de calitate a solului poate declanșa nulitatea operațiunii privind terenul, până când nu sunt emise normele de implementare și ICPA începe să elibereze certificatele se pare că toate modificările aduse titularului sau transferurilor de terenuri sunt, de fapt, suspendate”, scriu, într-o atenționare recentă, cei de la Volciuc-Ionescu.
Pentru a evita orice probleme, specialiștii spun că Guvernul ar trebui să amâne formal aplicarea noii obligații. Impactul ar putea fi resimțit în sectorul agricol și nu numai: „Credem că aplicarea noii cerințe legale pentru un certificat de calitate a solului ar trebui amânată de către autorități (de exemplu, prin intermediul unei ordonanțe de urgență a Guvernului) pentru a evita impactul negativ în multe sectoare care necesită terenuri pentru a fi dezvoltate și/sau exploatate, cum ar fi sectoarele agricol, energetic sau imobiliar.”