Anul 2022 va aduce o serie de modificări legislative importante pentru mediul de afaceri. În acest sens, sintetizăm cele mai importante chestiuni de care trebuie să țină cont firmele și persoanele fizice odată cu trecerea în anul nou.
1. Salariul minim brut pe țară se majorează de la 2.300 la 2.550 de lei, iar salariul minim brut diferențiat pentru studii superioare dispare. Salariul minim diferențiat pentru studii superioare, care, în 2021, a fost de 2.350 de lei, o să dispară din 2022 întrucât, așa cum se declarase în anii trecuți, acesta a fost „înghețat” până ce va fi depășit de salariul minim pe țară - lucru care se va întâmpla în ianuarie.
2. Tot din ianuarie 2022, cadourile de până în 300 de lei oferite salariaților vor fi netaxabile, atunci când se acordă cu ocazia anumitor sărbători. Aceasta este, practic, o dublare a plafonului actual de netaxare, de 150 de lei, măsura urmând să se aplice începând cu veniturile aferente lunii ianuarie a noului an. Totodată,
Guvernul a interzis, în luna decembrie, acordarea de tichete cadou altor salariați decât cei proprii.
3. Din 2022, cererile de restituire a indemnizațiilor aferente concediilor medicale trebuie depuse respectând un termen de maximum 90 de zile, altfel sumele sunt respinse definitiv de la plată şi nu vor mai fi decontate din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.
4. Tratamentul fiscal al facturilor neîncasate se modifică, de la 1 ianuarie, în așa fel încât
ștergerea datoriei să se deducă în proporție de 50% (față de 30%, în prezent). Astfel, la impozitul pe profit, ajustările pentru deprecierea creanțelor o să fie deductibile în proporție de 50% (deși se promisese deducerea integrală), nu doar în proporție de 30%, ca acum.
5. Primele grupuri de plătitori de impozit pe profit își încep activitatea de la 1 ianuarie 2022. Astfel,
consolidarea fiscală la impozitul pe profit permite gruparea companiilor pentru a compensa profiturile cu pierderile și a plăti la stat dări mai mici. Aceste grupuri de plătitori de impozit pe profit au fost introduse în Codul fiscal prin Legea nr. 296/2020, iar sistemul urmează să se aplice efectiv de la începutul lunii ianuarie 2022, chestiune confirmată indirect prin apariția normelor.
6. Fișierul standard de control fiscal, supranumit SAF-T, devine obligatoriu, de la 1 ianuarie 2022, pentru marile firme care au fost încadrate astfel și în 2021. Apoi, pentru cei ce devin mari contribuabili la 1 ianuarie, obligația intervine din 1 iulie. Ulterior, firmele mijlocii vor fi obligate să transmită fișierul SAF-T prin formularul 406 din ianuarie 2023, iar firmelor mici le va reveni această obligație începând din ianuarie 2025.
7. De la 1 ianuarie 2022, va avea loc o simplificare a relației PFA-urilor cu Fiscul, în sensul că titularul unui PFA va interacționa, atât la înregistrarea formei juridice, cât și pe parcursul desfășurării activității economice, cu autoritățile fiscale din raza teritorială unde își are domiciliul ca persoană fizică.
8. Din ianuarie 2022 intră în vigoare
noi obligații de colectare separată a deșeurilor.
9. Măsură care ar trebui operaționalizată din ianuarie 2022:
La vânzarea anumitor terenuri să se obțină obligatoriu un certificat de calitate a solului. Totuși, încă n-avem norme de aplicare, asfel că acest document nu poate fi emis înainte de oficializarea normelor. Conform specialiștilor, tranzacțiile cu terenuri ar putea fi afectate, în sectoare precum cel agricol și cel imobiliar, de noua obligație.
10. Din ianuarie 2022,
instituțiile nu mai pot cere firmelor și persoanelor fizice copii după actele emise deja de alte entități ale statului. Prin această măsură de debirocratizare, persoanele care au depus o cerere pentru a li se furniza un serviciu public nu vor mai trebui să facă drumuri suplimentare pentru obținerea unor copii de pe documentele deja emise de alte entități, instituțiile publice urmând a comunica pe e-mail între ele în acest sens, cu acordul solicitantului.