31 decembrie 2021
- Până la acea dată se mai aplică, cel puțin teoretic, șomajul tehnic subvenționat de stat și indemnizația de pandemie pentru profesioniștii cu activitate întreruptă. Adică ultimele cereri se pot depune în ianuarie pentru decembrie. Deși Guvernul intenționează să prelungească ajutoarele, până acum proiectul pregătit în acest sens n-a fost adoptat și oficializat.
- Până la 31 decembrie trebuie încheiate actele adiționale cu salariații plătiți cu minimul pe economie, în contextul în care salariul minim brut pe țară se va majora, de la 1 ianuarie, la 2.550 lei. Actele adiționale trebuie încheiate înainte ca modificarea să producă efecte.
- Pentru dosarele de decontare a concediilor medicale respinse până la data de 1 august, angajatorii au timp până la finalul anului ca să redepună cererile.
- Termenul de dotare a automatelor comerciale cu case de marcat. Deși ne-am fi așteptat să fie amânat de Guvern prin OUG 130/2021, termenul n-a fost schimbat până acum. Astfel, automatele comerciale deținute de companii ar trebui să fie dotate cu case de marcat, teoretic, până la 31 decembrie. Însă șansele ca acest lucru să devină realitate sunt nule, din moment ce autoritățile încă n-au stabilit detaliile tehnice necesare.
1 ianuarie 2022
- Salariul minim brut pe țară se majorează de la 2.300 la 2.550 de lei, iar salariul minim brut diferențiat pentru studii superioare dispare.
- Cererile de restituire a indemnizațiilor aferente concediilor medicale trebuie depuse respectând un termen de maximum 90 de zile, altfel sumele sunt respinse definitiv de la plată.
- Din ianuarie, cadourile pentru salariați de până în 300 de lei vor fi netaxabile, atunci când se acordă cu ocazia anumitor sărbători.
- Tratamentul fiscal al facturilor neîncasate se modifică în așa fel încât ștergerea datoriei să se deducă în proporție de 50% (față de 30%, în prezent).
- Își încep activitatea primele grupuri de plătitori de impozit pe profit, care astfel vor putea compensa, în cadrul lor, pierderile cu profiturile pentru a plăti la stat impozite mai mici.
- Devine obligatoriu, pentru marile firme care au fost încadrate astfel și în 2021, fișierul standard de control fiscal (supranumit SAF-T). Pentru cei ce devin mari contribuabili la 1 ianuarie, obligația intervine din 1 iulie.
- Cota redusă de TVA de 5% se va aplica inclusiv căldurii pentru populație, școli, spitale, biserici și ONG-uri, în timpul sezonului rece, dar și cărților electronice. Se va aplica TVA-ul redus și la locuințele mai scumpe (valoare între 450.001 și 700.000 de lei), dar numai o singură dată.
- Obligații noi de colectare separată a deșeurilor vor intra în vigoare din ianuarie 2022.
- Măsură care ar trebui operaționalizată din ianuarie 2022: La vânzarea anumitor terenuri să se obțină obligatoriu un certificat de calitate a solului. Specialiștii spun că măsura ar putea afecta tranzacțiile.
- Măsură de debirocratizare: Din ianuarie, instituțiile nu mai pot cere firmelor și persoanelor fizice copii după actele emise deja de alte entități ale statului.
- Pentru pensionarii sistemului public, punctul de pensie va crește la 1.586 de lei și pensia minimă garantată va crește la 1.000 de lei. În ianuarie, cei cu pensii mici vor primi un ajutor financiar unic de la stat. Este vorba de cei care au pensii de stat de până la 1.000 de lei, respectiv între 1.001 și 1.600 de lei. Totodată, un ajutor unic vor primi și persoanele cu handicap.
- Pentru pensiile de stat mai mari de 4.000 lei se va plăti contribuția la sănătate (de reținere și plată se ocupă efectiv casele de pensii). Iar dacă banii de pensie vin din străinătate (și vorbim de o sumă de peste 4.000 lei), se va depune declarația unică începând cu veniturile aferente anului 2022 (deci, se va depune prima oară în 2023).
- Din ianuarie, alocațiile de stat ale copiilor se vor majora, plata lor efectivă fiind în februarie.
- Apar unele modificări la regulile în funcție de care cei afectați de pene de electricitate pot primi compensații.
- De la acea dată, apartamentele cu încălzire centralizată trebuie să aibă contoare, dacă proprietarii nu vor să riște amenzi de până la 1.000 de lei. Totuși, există o amânare cu un an a acestui termen care ar trebui să se aplice în timp util, după ce legea ce o prevede va fi oficializată.
- De la începutul anului, administratorii de bloc trebuie să aibă certificatul de calificare profesională. Momentan, autoritățile n-au dat nicio măsură de amânare a acestui termen.
Atenție! Articolul de față a fost scris luând în calcul termenele stabilite conform legislației în vigoare până acum. Nu este complet exclus ca, până la finalul anului, să apară unele schimbări la cele precizate mai sus.