Totodată, având în vedere creșterea volumului creanțelor neîncasate ca urmare a efectelor negative ale pandemiei de COVID-19, se propune majorarea limitei de deducere a ajustărilor pentru deprecierea creanţelor de la 30% la 50%, începând cu data de 1 ianuarie 2022”, era explicat în nota de fundamentare ce a însoțit OG 8/2021, actul normativ care conține efectiv măsura, în forma sa de proiect.
În prezent, potrivit articolului 26 din Codul fiscal, plătitorii de impozit pe profit au dreptul la deducerea limitată, cu doar 30%, a ajustărilor pentru depreciere. Deducerea este posibilă dacă creanțele îndeplinesc următoarele condiții:
- sunt neîncasate într-o perioadă ce depășește 270 de zile de la data scadenței;
- nu sunt garantate de altă persoană;
- sunt datorate de o persoană care nu este afiliată contribuabilului.
Conform specialiștilor, deducerea integrală ar fi adus un mare avantaj companiilor care au probleme la încasarea facturilor. Însă, chiar și așa, cu un procent majorat de la 30% la 50%, măsura este binevenită, în contextul în care firmele se confruntă tot mai des cu facturi încasate cu întârziere.
De modificare sunt avantajate companiile care au creanțe neîncasate și înregistrează aceste provizioane, indiferent dacă activează în industria bunurilor de larg consum, în industria farmaceutică, în domeniul telecomunicațiilor sau în alte zone. Vorbim de creanțe atât către persoane juridice, cât și către persoane fizice.
Atenție! OG 8/2021 conține mai multe modificări la Codul fiscal, pe care le găsești inventariate în acest articol.
Comentarii articol (0)