__________
ACTUALIZARE (20 ianuarie 2022): Guvernul a venit cu o altă ordonanță și a reintrodus măsurile din 20 ianuarie 2020.
__________
POUG privind prelungirea acordării măsurilor de protecţie socială prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2021 ar trebui adoptat în următoarea perioadă, întrucât prevederile actuale din OUG 111 au o aplicare limitată la 31 decembrie 2021 - proiectul este atașat, alături de nota de fundamentare, la finele articolului.
Concret, până la finalul lunii martie s-ar putea deconta indemnizațiile prevăzute pentru salariații cărora angajatorii le suspendă contractele individuale de muncă din cauza efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2 și tot până atunci s-ar acorda indemnizațiile de pandemie și PFA-urilor și altor profesioniști care realizează venituri și care fac parte din categoriile prevăzute de art. 6 alin (1) din OUG 111/2021, dacă Guvernul va adopta proiectul de OUG.
Prelungirea stării de alertă și menținerea restricțiilor pentru anumite categorii de angajatori și persoane care desfășoară activități în mod independent impune și prelungirea valabilității actelor normative prin care sunt prevăzute măsuri de protecție socială a angajaților și a altor categorii profesionale, așa cum reiese din nota de fundamentare a proiectului de ordonanță.
Modificarea prevederilor art. 3 alin.(1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.132/2020, prin includerea ca beneficiari ai indemnizației de 41,5% din câștigul salarial mediu brut și a persoanelor care au beneficiat de indemnizația prevăzută la art. 6 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.111/2021, este o altă măsură vizată de Guvern prin acest proiect.
Impactul bugetar lunar estimat, calculat pentru 32.000 de salariați ale căror contracte de muncă ar putea fi suspendate din cauza efectelor pandemiei este de 72 de milioane de lei, fiind estimată o medie de 2.250 de lei/salariat.
Pentru cele trei luni (ianuarie-martie 2021), Guvernul ia în calcul și 15.000 de profesioniști care vor putea beneficia de o indemnizație medie de 3.147 de lei lunar, cu un impact total pentru cele trei luni de 141,6 milioane de lei.
În total, sprijinul financiar calculat pentru cele trei luni în care s-ar putea aplica aceste măsuri de sprijin este de aproximativ 357,6 milioane de lei, sumă care va fi suportată atât de la bugetul de stat (141,6 mil), cât și de la bugetul asigurărilor pentru șomaj (216 mil).
Guvernul precizează în nota de fundamentare că pot fi recuperate aceste sume în perioadele de relaxare a restricțiilor și se încadrează în bugetul alocat.
Pe lângă utilitatea măsurii nu putem să nu remarcăm și că, prin normele de aplicare care vizează profesioniștii, întreruperea parțială a activității este definită ca fiind „închiderea activității pentru un anumit număr de zile din luna pentru care se solicită indemnizația.” și „cuantumul indemnizației se calculează pentru numărul de zile în care activitatea nu s-a putut desfășura.”, interpretare care nu se regăsește și în cazul suspendării contractelor individuale de muncă din inițiativa angajatorului - conform art. 52 alin (1) lit. c) - care, temporar, are activitatea suspendată, total sau parțial.
De asemenea, din totalul de 357,6 mil. de lei acordate cu titlu de indemnizație pentru ambele categorii, se întorc la bugetul de stat 155,2 mil. de lei (aprox. 43%), din care 96,444 mil de lei în anul 2022 sunt aferente indemnizației acordate angajaților.