Analizând dispozițiile OUG 111/2021 atât din perspectiva Legii privind normele de tehnică legislativă (24/2000), cât și prin raportare la motivul emiterii actului normativ prevăzut în nota de fundamentare care a stat la baza adoptării, intenția legiuitorului este clară, cel puțin în privința destinatarilor și a situațiilor în care angajatorul poate suspenda contractele individuale.
Destinatarii sunt, în primul rând, salariații sau alte categorii de persoane care realizează venituri (profesioniști reglementați de Legea 287/2009, persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă) pe perioada întreruperii temporare a activității, total sau parțial, în contextul creșterii incidenței răspândirii coronavirusului SARSCoV-2 și al măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.
Atât în cazul salariaților, cât și în cazul persoanelor menționate anterior, avem definită situația în care sunt îndreptățiți să primească indemnizația prevăzută de art. 1 alin (1) din OUG 111/2021 dacă activitatea este afectată de efectele produse de coronavirusul SARS-CoV-2.
Mai mult, alin (2) al art. 1 din cadrul aceluiași act normativ precizează clar, fluent și inteligibil că sunt avute în vedere situațiile în care activitatea este întreruptă temporar, total sau parțial și face trimitere atât la creșterea incidenței, cât și la măsurile pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.
Avem astfel toate elementele necesare pentru a identifica situațiile în care salariații sunt îndreptățiți să primească indemnizația prevăzută de actul normativ, respectiv:
- Activitatea angajatorului să fie întreruptă, total sau parțial, ca urmare a creșterii incidenței și a măsurilor prevăzute de hotărârile de Guvern.
- Contractul individual de muncă să fie suspendat din inițiativa angajatorului conform art. 52 alin (1) lit. c) din Codul muncii.
- Salariatul va beneficia de o singură indemnizație, chiar dacă are încheiate mai multe contracte individuale de muncă cu unul sau mai mulți angajatori.
- Salariatul nu va beneficia de indemnizație în cazul în care, pe lângă contractul suspendat, mai are cel puțin un contract activ și realizează venituri peste plafonul prevăzut de OUG 111/2021 (75% din salariul mediu brut stabilit prin Legea 16/2021).
Conform precizărilor din nota de fundamentare a actului normativ, măsurile trebuie să diminueze riscul de excluziune socială pentru persoanele aflate în situația de a nu mai putea desfășura activitatea profesională ca urmare a situațiilor de interzicere/suspendare/limitare a activităților economice.
Tot în nota de fundamentare regăsim și precizarea că „actul normativ reglementează formele de sprijin pentru persoanele, angajați sau profesioniști care vor intra sub incidența măsurilor de interzicere/suspendare/limitare a activităților economice”, fiind astfel incluse și situațiile în care activitatea este limitată, iar în aceste condiții putem concluziona că au fost avute în vedere toate situațiile.
De asemenea, inițiatorul proiectului, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, argumentează necesitatea adoptării actului normativ arătând că - „Aceste elemente vizează un interes public și constituie o situație extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată și impune adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanței de urgență, pentru stabilirea mijloacelor și procedurilor necesare pentru siguranța socială și economică a populației, precum și reglementarea unor măsuri de protecție socială pe perioada stării de alertă.”
Comentarii articol (0)