1. Salariul minim pe țară e stabilit la 2.550 lei, iar salariul pentru studii dispare. Salariul minim brut pe țară pentru anul 2022, oficializat în octombrie, o să aibă valoarea de 2.550 de lei, față de 2.300 de lei în prezent. Totodată, salariul minim diferențiat pentru studii superioare va dispărea din aceeași dată.
2. Cresc punctul de pensie și pensia minimă. Valoarea punctului de pensie va crește, începând de sâmbătă, de la 1.442 de lei, cât este în acest moment, la 1.586 de lei. În plus, pensia minimă va crește, de la aceeași dată, de la 800 de lei, cât este în prezent, la 1.000 de lei.
3. Alocațiile copiilor se majorează mai mult decât se stabilise inițial. Alocația de stat urmează să fie majorată, de sâmbătă, la 600 lei pentru copiii în vârstă de până în doi ani (inclusiv pentru copiii cu handicap, indiferent de vârstă), adică mai mult decât se stabilise lunile trecute. Pe de altă parte, valoarea alocațiilor pentru ceilalți copii va fi de 243 lei, așa cum se stabilise acum câteva luni.
4. Se reintroduce CASS pentru veniturile din pensii, dar numai dacă valoarea lor depășește 4.000 de lei. De la sfârșitul săptămânii, se introduce obligativitatea contribuției de asigurări sociale de sănătate în cazul pensiilor mai mari de 4.000 de lei. În plus, cei ce obțin pensii din străinătate peste această valoare trebuie să depună, începând din 2023, declarația unică.
5. Scade cota de TVA pentru energia termică destinată populației. Reducerea cotei de TVA pentru energia termică pentru populație se va aplica și pentru alte categorii de beneficiari, începând de sâmbătă, însă numai în sezonul rece. Concret, în afară de populație, măsura va viza și spitalele (publice și private), școlile (publice și private), ONG-urile, bisericile și furnizorii de servicii sociale (publici și privați).
6. TVA-ul redus de 5% se aplică și cărților electronice. Astfel, peste puține zile, livrarea de cărți electronice va fi inclusă în lista bunurilor cărora li se aplică cota redusă de TVA de 5%. Mai exact, cota redusă de TVA se va aplica pentru „livrarea de manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, pe suport fizic și/sau pe cale electronică, cu excepţia celor care au, în totalitate sau în mod predominant, un conținut video sau un conținut muzical audio și a celor destinate exclusiv sau în principal publicităţii”.
7. Intră în vigoare majorarea plafonului pentru care se aplică TVA 5% la vânzarea de locuințe. Astfel, de sâmbătă va rămâne aceeași cotă redusă de TVA de 5%, care să se aplice locuințelor până la 450.000 de lei, iar cei care vor locuințe ceva mai scumpe de atât, dar nu mai mult de 700.000 de lei, să poată aplica această cotă de 5%, dar numai o singură dată.
8. Cei care n-au contoare de căldură dacă stau la bloc vor risca amendarea, dar termenul ar putea fi amânat până atunci. Până la sfârşitul anului 2021, toate apartamentele racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică vor trebui să aibă montate contoare pentru căldură, conform unei legi apărute în vară. Totuși, printr-un proiect aflat la promulgarea președintelui țării, termenul ar putea fi amânat până la finalul anului viitor.
9. Apar schimbări legate de numărul de pene de curent de la care se acordă despăgubiri. Dacă li se întrerupe furnizarea de curent electric de multe ori, chiar și pentru câteva minute, cei afectați pot primi de-acum de la distribuitorii de electricitate o serie de compensații financiare. Mai exact, vorbim despre despăgubiri de până la 300 de lei.
10. Instituțiile nu mai pot cere copii după actele emise deja de alte entități ale statului. Persoanele care au depus o cerere pentru a li se furniza un serviciu public nu vor mai trebui să facă drumuri suplimentare pentru obținerea unor copii de pe documentele deja emise de alte entități, instituțiile publice urmând a comunica pe e-mail între ele în acest sens.
În plus, pe lângă cele enumerate, mai sunt două măsuri ce se vor aplica doar în luna ianuarie 2022. Mai exact:
- cei cu pensii mici vor primi un ajutor financiar de la stat. Concret, cei cu pensii mici vor beneficia, doar în luna ianuarie, de un ajutor financiar, astfel încât, cei mai mulți dintre ei să aibă venituri de cel puțin 2.200 de lei.
- persoanele cu dizabilități vor primi o indemnizație compensatorie. Această indemnizație poate ajunge, în funcție de beneficiar și de gravitatea problemelor de sănătate, la 350 de lei.
Comentarii articol (0)