OG nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului transpune cu o mică întârziere Directiva (UE) 2019/904 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului și cuprinde un capitol ce vizează anumite obligații suplimentare privind colectarea separată.
Înainte de toate, autoritățile locale vor trebui să se ocupe, chiar de la începutul anului viitor, să pună în funcțiune un sistem public pentru colectarea separată, în vederea reciclării, a deșeurilor produse după consumul produselor din plastic de unică folosință din categoria sticlelor pentru băuturi cu o capacitate de până la trei litri (inclusiv dopurile și capacele lor).
Corelativ, aici revine obligația celor care introduc pe piață astfel de sticle să asigure:
a) colectarea unei cantități egale cu 77 % ca greutate a produselor de plastic de unică folosință introduse pe piață într-un anumit an, până în 2025;
b) colectarea unei cantități egală cu 90 % ca greutate a produselor de plastic de unică folosință introduse pe piață într-un anumit an, până în 2029.
Notă: Conform proiectului, introducere pe piață „înseamnă prima punere la dispoziție a unui produs pe piața din România sau din celelalte state membre al UE”.
„Operatorii economici menționați la alineatul (2) (adică cei despre care vorbim aici - n.red.) și autoritățile menționate la alineatul (1) utilizează metoda de raportare, calculare și verificare a datelor privind colectarea separată a deșeurilor de sticle de băuturi din plastic de unică folosință în conformitate cu actul adoptat de Comisia Europeană în temeiul articolului 9 alineatul (3) din Directiva 2019/904”, prevede ordonanța (la acest moment însă, pe portalul legislativ european, nu există acest act pe care ar fi trebuit să îl adopte Comisia).
Aici, ordonanța prevede că obligația de colectare selectivă poate fi îndeplinită chiar și prin intermediul unei organizații care implementează răspunderea extinsă a producătorului. Altfel, se poate face individual, pentru deșeurile proprii produse după consumul respectivelor produse sau printr-un sistem de garanție-returnare.
Cât despre cei care introduc pe piața națională aceste produse din plastic, ei vor fi obligați nu doar să declare anual la AFM cantitățile introduse, ci și cantitățile colectate separat în condițiile descrise mai sus.
Bine de știut că pentru nerespectarea acelor procente privind colectarea separată avem și o serie de amenzi în OG 6/2021: o amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoanele fizice şi de la 20.000 lei la 40.000 lei pentru persoanele juridice.
Comentarii articol (0)