Companiile și persoanele fizice ar trebui -- dacă n-au început deja demersuri în acest sens -- să-și pună la punct un calendar al schimbărilor pentru 2022. Printre noutățile anului viitor se numără chestiuni precum începerea procesului (îndelungat al) implementării fișierului SAF-T, simplificarea declarațiilor de înregistrare fiscală, mutarea anumitor termene fiscale majore pentru afaceri și reorganizarea Fiscului.
1 ianuarie și 1 iulie. Introducerea SAF-T pentru marii contribuabili. Autoritățile au decis oficial că introducerea fișierului standard de control fiscal (sau SAF-T, pe scurt) va începe în practică din prima zi a anului viitor. Dacă în primă fază fișierul SAF-T (declarația 406) va fi obligatoriu pentru marii contribuabili care au fost și în 2021 în această categorie de firme, în faza a doua va deveni obligatoriu pentru marii contribuabili care intră în această categorie la începutul anului viitor. Implementarea SAF-T va continua până în 2025, an în care toate firmele ar trebui să depună formularul 406.
1 ianuarie. Schimbări privind tratamentul fiscal al facturilor neîncasate. În primul rând, vorbim de o modificare ce trebuia să se aplice de anul acesta, dar care a fost amânată pentru 2022 -
condițiile în care se pot deduce pierderile din creanțele neîncasate de la clienți se vor îmbunătăți (de la deducere 30% se ajunge la deducere 50%), însă nu așa cum promiseseră autoritățile (inițial se stabilise că deducerea va fi integrală, dar Guvernul a „temperat” lucrurile). În al doilea rând, vorbim de
ajustarea TVA-ului pentru facturile neîncasate de 12 luni de la persoanele fizice, care devine aplicabilă efectiv abia din ianuarie.
1 ianuarie. Majorarea salariului minim brut pe țară și efectele pentru firme. Așa cum s-a stabilit de câteva săptămâni bune, salariul minim pe țară va ajunge de la 2.300 la 2.550 de lei, „absorbind”, în același timp, salariul minim diferențiat pentru studii superioare. Această măsură poate afecta activitatea firmelor mai ales din punct de vedere financiar.
2 februarie. O mică revoluție privind declarațiile fiscale. Începutul lunii a doua a anului 2022 va aduce pentru contribuabili o nouă rundă de simplificări ce țin de declarațiile fiscale. Vizate sunt formularele de înregistrare fiscală - 010, 013, 015, 016, 020, 030, 040, 060, 070 și 700. Însă rămâne de văzut dacă Fiscul va implementa în timp util noile funcționalități ale declarațiilor amintite.
1 martie. Trecerea la contul obligatoriu în Spațiul Privat Virtual. Prima zi a primăverii va marca un moment foarte important în cadrul relației contribuabililor cu Fiscul, deoarece de atunci toată lumea care are afaceri sau activități profesionale independente
va trebui să treacă la o comunicare exclusiv online cu autoritățile. Practic, documentele tipărite vor fi
ignorate de Fisc.
31 martie. Reorganizarea activității Fiscului. Activitatea de
soluționare a contestațiilor fiscale ale firmelor și persoanelor fizice urmează să se mute efectiv de la Fisc la minister până la finele lunii martie. Termenul inițial fusese în 21 iunie 2021, iar acesta a fost amânat pentru 1 octombrie 2021 și în final pentru 31 martie 2022. În același timp, e de reținut că în prima parte a anului viitor urmează ca inclusiv
structurile vamale ale Fiscului să treacă la minister.
25 iunie. Termen unic temporar pentru finalizarea impozitelor pe afaceri pentru 2021. De anul viitor vom avea un termen temporar unic pentru definitivarea și plata impozitelor pe afaceri pentru anul anterior. Cele două obligații vor trebui rezolvate de firme până la 25 iunie 2022 - pentru impozitul anual pe profit, pentru impozitul micro pe trimestrul 4 și pentru impozitul specific pe semestrul 2. Autoritățile și specialiștii ne-au confirmat că termenul unic va fi valabil pentru toate companiile.
Comentarii articol (0)