ACCES PREMIUM
De ce premium?
UPDATE: Mai nou, autobuzele și microbuzele transportatorilor sunt reverificate, pentru clasificarea pe categorii, o dată la doi ani, nu anual
Autobuzele și microbuzele utilizate pentru transportul rutier național de persoane prin servicii regulate sunt reverificate o dată la doi ani în privința clasificării pe categorii de vehicule, nu anual, așa cum se întâmpla până recent, potrivit unui ordin al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI), publicat vineri în Monitorul Oficial. Ordinul a intrat în vigoare de la data publicării, adică 7 mai 2021.
Articolul continuă mai jos
Ordinul MTI nr. 337/2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 477/2021,
a modificat Ordinul Ministerului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei
nr. 458/2002 astfel încât intervalul de efectuare a reverificării clasificării acestor autovehicule pe categorii, de către Regia Autonomă „Registrul Auto Român”,
crește de la un an, cum fusese până recent,
la doi ani.
Până să intervină modificarea amintită, aceste autobuze și microbuze pentru transportul persoanelor erau reverificate anual, ulterior eliberării certificatului de clasificare pe categorii. În acest mod, se constata dacă au fost păstrate echiparea, starea tehnică și condițiile de confort pe care a fost bazată clasificarea inițială. Astfel, aceste constatări au loc, de acum, o dată la doi ani.
Potrivit prevederilor ordinului publicat, “
[c]ertificatul de clasificare pe categorii are o valabilitate de 2 ani de la data emiterii lui. Valabilitatea acestuia se poate prelungi pe durate de câte 2 ani, în urma confirmării menținerii categoriei de clasificare și a reverificării condițiilor prevăzute [...].”
De asemenea, în același ordin se punctează faptul că, "
[î]n cazul în care se schimbă deținătorul sau numărul de înmatriculare al unui autobuz/microbuz, certificatul de clasificare al acestuia se înlocuiește cu unul nou, menținându-se valabilitatea certificatului inițial. La solicitarea noului deținător se poate efectua o nouă verificare cu eliberarea unui nou certificat cu valabilitate de 2 ani".
Așadar, la schimbarea deținătorului vehiculului vizat ori a numărului de înmatriculare este posibil să se facă o nouă verificare, astfel încât să se poată elibera un nou certificat valabil timp de doi ani.
Reamintim că principalele obiective ale acestui ordin sunt, potrivit inițiatorilor, simplificarea și reducerea costurilor administrative pentru transportatorii rutieri și asigurarea unor condiții de circulație sigure și confortabile pentru pasagerii care folosesc aceste servicii de transport. În acest sens, o creștere a periodicității verificării și reverificării condițiilor de clasificare pe categorii a autobuzelor și a microbuzelor la doi ani vine să susțină cele două obiective menționate.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)