Declarația 204, ce este folosită de asocierile fără personalitate juridică și de entitățile supuse regimului transparenței fiscale, a fost modificată recent printr-un ordin al Fiscului. Principala noutate este că avem un termen de depunere valabil doar în 2021, iar din 2022 vom avea un termen modificat față de cel din anii trecuți.
Mai întâi, trebuie precizat că
modelul actualizat al declarației 204 (
pentru care există și o versiune electronică actualizată)
se folosește pentru declararea veniturilor realizate începând cu anul
2020 de asocierile fără personalitate juridică și entitățile supuse regimului transparenței fiscale, potrivit Ordinului Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 470/2021, ce a fost oficializat zilele trecute și
deja se aplică. Prin excepție, în cazul veniturilor din activități agricole pentru care venitul anual se stabilește pe bază de norme de venit, formularul actualizat se folosește pentru declararea veniturilor realizate în cadrul asocierii fără personalitate juridică începând cu anul
2021.
Apoi, este important că noua versiune a declarației 204 se depune în 2021 până la data de
15 aprilie, acesta fiind un termen excepțional, valabil numai anul acesta.
Din 2022, declarația 204 se va depune până în
ultima zi a lunii februarie a anului următor celui de raportare, în cazul veniturilor obținute din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală, activități agricole, piscicultură și silvicultură, pentru care venitul net se determină în sistem real. Vechiul termen privind veniturile obținute din aceste activități se referea la data de 15 februarie a anului următor celui de raportare.
De asemenea, începând cu anul viitor, declarația se va depune până în
ultima zi a lunii februarie a anului în curs în cazul veniturilor din activități agricole pentru care venitul anual se stabilește pe bază de norme de venit. Vechiul termen privind acest tip de venituri făcea referire la data de 15 februarie a anului în curs.
Potrivit noii reglementări, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi agricole pentru care venitul se stabileşte pe bază de norme de venit şi care deţin suprafeţe destinate producţiei agricole vegetale sau animale pe raza mai multor judeţe,
se completează, mai nou, câte o anexă la declarație pentru fiecare județ în parte, nu pentru fiecare localitate.
În altă ordine de idei,
inclusiv declarația în sine a suferit unele mici modificări, motiv pentru care Fiscul a actualizat atât formularul, cât și instrucțiunile sale.
Declarația se depune, ca și până acum, de către asociatul desemnat prin contract să răspundă pentru îndeplinirea obligațiilor asocierii față de autorități. Iar de fiecare dată când se constată că există erori în declarația depusă anterior, se completează şi se depune o declarație rectificativă, situație în care se va înscrie "X" în căsuța prevăzută în acest scop în partea din stânga sus a formularului.
Declarația 204 poate fi depusă în format tipărit sau online (cu condiția de a avea o semnătură electronică obținută în prealabil).
Ordinul 470/2021, care a venit cu o versiune actualizată a declarației 204 și a instrucțiunilor sale de completare,
a înlocuit complet Ordinul 97/2019.