Și microfirmele, și PFA-urile ar urma să poată să scadă din impozit cheltuielile cu educația timpurie, în limita a 1.500 de lei pe lună pentru fiecare copil, prevede un proiect de lege ajuns recent la Senat. Până acum câteva zile, facilitatea era valabilă doar pentru plătitorii de impozit pe profit, dar a fost suspendată temporar de Guvern din cauză că era problematică.
Astfel, este greu de spus acum dacă
proiectul de lege are șanse să treacă de Parlament și să se aplice din 2022. Teoretic,
facilitățile fiscale pentru educația timpurie sunt suspendate între aprilie și decembrie 2021 și trebuie corectate înainte de a putea fi aplicate într-o formă agreată de Guvern.
„Microîntreprinderile scad din sumele aferente din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor cheltuielile cu funcționarea unităților de educație timpurie aflate în administrarea lor sau cu serviciile de educație timpurie datorate de angajați pentru copiii lor, în limita sumei de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil. În cazul în care cheltuielile (...) depășesc cuantumul impozitului datorat, diferența va fi scăzută, în ordine, din impozitul pe salarii reținut de contribuabil pentru angajați, din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate”, este prevederea din propunerea de act normativ a parlamentarilor.
Totodată, cheltuielile cu educația timpurie ar urma să devină deductibile limitat în cazul
PFA-urilor care obțin venituri independente. Practic, cheltuielile vor fi deductibile, de asemenea, în limita sumei de 1.500 de lei pe lună pentru fiecare copil, potrivit documentului citat.
Până recent, facilitatea
era disponibilă exclusiv pentru plătitorii de impozit pe profit, însă aceasta a fost suspendată de Guvern prin OUG 19/2021 în perioada aprilie - decembrie 2021. Din motivarea Executivului reiese că facilitățile fiscale pentru educație sunt dificil de pus în practică, dar sunt și discriminatorii. Pe deasupra, măsura are un impact semnificativ asupra bugetului de stat pe 2021, astfel că nu poate fi aplicată momentan.
Însă scăderea a 1.500 de lei din impozitul datorat statului pe afacere
nu este singura facilitate suspendată. Până la veniturile aferente lunii martie 2021 se mai aplicase și
o scutire de impozit pe venit și de contribuții la pensii și sănătate pentru orice angajator care are cheltuieli cu educația timpurie a copiilor salariaților proprii, indiferent ce sistem de impozitare a afacerii aplică (deci
inclusiv pentru micro). Așadar, inclusiv această facilitate este
suspendată până la finalul anului curent.
OUG 19/2021 prevede, totuși, o facilitate de „consolare” pentru plătitorii de impozit pe profit, valabilă strict în perioada aprilie - decembrie 2021. Este vorba de faptul că cheltuielile pentru funcționarea creșelor și grădinițelor aflate în administrarea contribuabililor sunt considerate
cheltuieli cu deductibilitate limitată de 5% (aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului).
În altă ordine de idei, proiectul de lege al parlamentarilor ar urma să clarifice, fiscal vorbind,
ce înseamnă unitate de educație timpurie (nivelul antepreșcolar pentru copiii care au până la trei ani și nivelul preșcolar pentru copiii care au între trei și șase ani). Astfel, vom vorbi de creșe, grădinițe, centre de zi, grădinițe cu program normal, prelungit sau săptămânal organizate ca instituții cu sau fără personalitate juridică, ce sunt acreditate legal. Nu va conta dacă acestea sunt publice sau private ori dacă primesc sau nu finanțare de la stat.
Atenție! Proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica. Având în vedere situația controversată a facilitățior pentru educație, este greu de spus dacă proiectul va deveni realitate.
Comentarii articol (1)