Prin OUG nr. 59/2021, România a transpus în Codul fiscal noile reguli de TVA pentru comerț electronic, în vigoare de la 1 iulie. În completarea ordonanței, joi a apărut în Monitorul Oficial și Ordinul ANAF nr. 1019/2021 privind autorizarea și utilizarea mecanismului special pentru declararea și plata TVA la import, modelul și conținutul declarației speciale de TVA.
Mecanismul special pentru declararea și plata TVA la import introdus în Codul fiscal poate fi folosit în situațiile în care se importă bunuri (cu excepția celor pentru care se aplică accize), în loturi cu valoare intrinsecă de cel mult 150 de euro, atunci când persoana care prezintă bunurile în vamă o face în contul persoanei căreia îi sunt destinate pe teritoriul României. O condiție e ca bunurile să nu fie din categoria celor pentru care se utilizează regimul special pentru vânzarea la distanță de bunuri importate din teritorii/țări țerțe UE (cuprins, de asemenea, în recenta ordonanță).
„Mecanism special pentru declararea și plata TVA la import
(1) În situația în care pentru importul bunurilor, cu excepția produselor care fac obiectul accizelor, în loturi cu o valoare intrinsecă de maximum 150 euro, nu se utilizează regimul special prevăzut la art. 3152, persoana care prezintă bunurile în vamă în numele persoanei căreia îi sunt destinate acestea pe teritoriul României poate să utilizeze mecanismul special pentru declararea și plata TVA la import, pe baza autorizației emise de autoritatea vamală competentă (biroul vamal la care sunt prezentate bunurile - n.red.) și sub rezerva constituirii unei garanții, în cazul acelor bunuri pentru care expedierea sau transportul se încheie în România.
(2) În sensul prezentului articol, se aplică următoarele dispoziții:
a) persoana destinatară a bunurilor este obligată la plata TVA;
b) persoana care prezintă bunurile în vamă pe teritoriul României încasează TVA de la persoana destinatară a bunurilor și efectuează plata taxei”, potrivit Codului fiscal, așa cum a fost modificat prin recenta ordonanță.
În acest caz e aplicabilă cota standard de TVA - 19%.
Regimul special obligă, în cazul în care România e stat de import, ca persoana care prezintă bunurile în vamă să depună lunar la autoritatea vamală competentă, electronic, o declarație specială de TVA lunară - iar modelul acesteia e cuprins de recentul ordin ANAF.
„Declarația specială de TVA trebuie să conțină informații referitoare la valoarea totală a TVA încasată în luna calendaristică de raportare. Normele privind autorizarea și utilizarea mecanismului special pentru declararea și plata TVA la import, modelul și conținutul declarației speciale de TVA se aprobă prin ordin al președintelui ANAF.
(6) Persoana care prezintă bunurile în vamă trebuie să depună declarația specială de TVA și să plătească TVA încasată în luna calendaristică de raportare până la termenul de plată aplicabil plății taxelor la import care fac obiectul amânării plății, respectiv cel târziu în a șaisprezecea zi a lunii următoare lunii calendaristice de raportare”, potrivit OUG 59.
În fine, cei care vor folosi mecanismul special trebuie să țină registre ale operațiunilor reglementate de acest mecanism, care să conțină informații suficient de detaliate ca să le permită autorităților fiscale sau vamale din România să-și dea seama dacă declarația specială de TVA e completată corect. „Aceste registre se pun la dispoziţie electronic și se păstrează pe o perioadă de 10 ani de la încheierea anului în care s-au efectuat operațiunile”, prevede ordonanța, care a mai adus, totodată, reglementări privind cursurile de schimb ce vor fi folosite pentru acest mecanism special.
Potrivit recentului ordin ANAF, autorizația se emite numai dacă solicitantul bifează toate condițiile de mai jos:
- își declară intenția de a utiliza mecanismul special pentru declararea, încasarea de la persoanele cărora le sunt destinate bunurile și plata TVA la import;
- este „operator poștal”, așa cum acesta este definit la art. 1 pct. 25 din Regulamentul delegat al Comisiei (UE) 2015/2.446 din 28 iulie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 sau este autorizat în calitate de comisionar în vamă/comisionar în vamă care desfășoară activități de curierat rapid;
- este înregistrat în scopuri de TVA, iar verificarea îndeplinirii condiției se efectuează prin intermediul aplicației informatice a ANAF;
- nu înregistrează obligații fiscale restante administrate de ANAF;
- nu înregistrează debite față de autoritatea vamală;
- nu este în stare de insolvență, în procedură de reorganizare sau lichidare judiciară;
- constituie o garanție care acoperă cuantumul maxim al taxei pe valoarea adăugată a cărui plată este amânată la punerea în liberă circulație a bunurilor în cadrul mecanismului special (ordinul cuprinde și formula de calcul pentru această garanție).
Comentarii articol (0)