ACCES PREMIUM
De ce premium?
UPDATE: A fost modificat nomenclatorul obligaţiilor fiscale ce se plătesc în contul unic
Pentru a reflecta toate modificările apărute în ultima vreme la plata obligațiilor fiscale în contul unic, structura nomenclatorului ce le conține a fost modificat luni, printr-un ordin al Agenţiei Naţionale de Administrarea Fiscală (ANAF) oficializat luni, fiind eliminată taxa pe activele financiare din rândul taxelor care se plătesc în contul unic al Fiscului.
Articolul continuă mai jos
Prin Ordinul ANAF nr. 551/2021, publicat luni în Monitorul Oficial, din obligaţiile fiscale care se plătesc în contul unic de disponibil 55.03 "Sume încasate pentru bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, în curs de distribuire", a fost
eliminată taxa pe activele financiare. În același timp, în nomenclator
au fost introduse plățile anticipate ale impozitului pentru unele venituri din activități independente.
Aceste modificări au fost necesare deoarece de la apariţia contului unic, în urmă cu aproape trei ani, şi până în prezent au apărut schimbări legate de taxele şi impozitele ce se pot plăti prin intermediul lui. Contul unic de disponibil a fost oficializat prin Ordinul ANAF 1.613/2018.
Modificarea nomenclatorului a fost necesară în urma apariției OUG 1/2020 și a Legii 296/2020, care stabilesc,
printre altele, abrogarea prevederilor legale prin care a fost instituită taxa pe activele financiare și introducerea plăților anticipate pentru unele venituri din activități independente.
Astfel, acum trebuie făcute plăți anticipate, în anumite situații, pentru
“[v]eniturile realizate de către contribuabili, alții decât titularul dreptului de proprietate, fost proprietar sau moștenitorii legali ori testamentari ai acestuia, de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, ca urmare a valorificării dreptului de creanță dobândit în legătură cu măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România”.
După cum stabilește Legea 296/2020, plata anticipată se efectuează
prin reținerea la sursă a impozitului de către CEC Bank - S.A., prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut, la fiecare plată și se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut.
Nomenclatorul obligaţiilor fiscale care se plătesc în contul unic conține, printre altele, impozitul pe veniturile din salarii/şi sau asimilate salariilor, impozitul pe veniturile din pensii, cel pe veniturile microîntreprinderilor sau cel pe veniturile din premii. Structura actuală a nomenclatorului poate fi găsită în fișierul atașat articolului.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.