Ordinul ANAF nr. 618/2013, publicat in Monitorul Oficial nr. 326 din 5 iunie 2013 modifica Nomenclatorul obligatiilor fiscale datorate la bugetul de stat, care se platesc in contul unic 20.47.01.01 „Venituri ale bugetului de stat - sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire”.
Potrivit actului normativ, dividendele de virat de catre societatile si companiile nationale si societatile cu capital majoritar de stat nu se mai achita in contul unic 20.47.01.01 "Venituri ale bugetului de stat - sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire".
Aceste creante, prevazute pana acum la pozitia 30 din Nomenclatorul obligatiilor fiscale datorate la bugetul de stat, care se platesc in contul unic, se vor achita in contul 20.30.01.08.03 „Dividende de la societatile si companiile nationale si societatile cu capital majoritar de stat”.
Noile reglementari se aplica din 5 iunie, data la care a intrat in vigoare Ordinul ANAF nr. 618/2013.
Decizia autoritatilor fiscale este surprinzatoare, din moment ce aceste creante fiscale s-au platit in contul unic incepand din luna decembrie 2012. Atunci, ANAF a modificat lista obligatiilor care trebuie platite in contul unic, adaugand si pozitia 30 ”Dividende de virat de catre societatile si companiile nationale si societatile cu capital majoritar de stat” in Nomenclator.
Potrivit Fiscului, excluderea de pe lista creantelor achitate in contul unic este necesara pentru o mai buna urmarire a modului de indeplinire a obligatiilor de plata. In acest sens, autoritatile au modificat si in formularul 100 modul de raportare pentru dividendele care trebuie virate de societatile controlate de stat,.
Chiar marti ANAF a publicat in Monitorul Oficial nr. 323 Ordinul nr. 608/2013 prin care sunt modificate Inctructiunile de completare ale declaratiei 100, astfel incat dividendele de virat de catre companiile de stat sa nu mai fie declarate in formularul 100 in tabelul I, ci in tabelul 2, cel corespunzator obligatiilor fiscale datorate bugetului de stat, care nu se achita in contul unic.
Va reamintim ca lista creantelor fiscale achitate in contul unic a fost modificata si in toamna anului 2012. Atunci, autoritatile au stabilit ca nici impozitul pe veniturile din drepturi de autor si drepturi conexe si nici impozitul pe veniturile rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil nu vor mai fi platite de contribuabili in contul unic.