Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,1% în luna martie. Cu cât s-au scumpit alimenteleRata anuală a inflaţiei a coborât la 3,1% în luna martie a acestui an, de la 3,2% în luna februarie. Scăderea a avut loc în condițiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 4,37%, mărfurile alimentare cu 1,59%, iar serviciile cu 2,21%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică.
„Preţurile de consum în luna martie 2021 comparativ cu luna martie 2020 au crescut cu 3,1%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,5%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2020- martie 2021) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2019 - martie 2020 ), calculată pe baza IPC, este 2,6%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,1%”, precizează INS într-un comunicat.
Banca Naţională a României (BNR) estimează o inflaţie de 2% la sfârşitul primului trimestru din acest an, de 2,2% la finalul trimestrului II şi de 2,4% la sfârşitul trimestrului III. La finalul anului se estimează o inflaţie de 2,5%.
Comisia Europeană insistă ca statele UE să limiteze călătoriile din țările afectate de noile tulpini CovidComisia Europeană a amintit că încă din luna ianuarie recomandă statelor membre UE să limiteze numai la ''călătoriile esenţiale'' fluxul de persoane care vin din Brazilia sau din alte regiuni ale lumii afectate de noi variante ale coronavirusului, cum ar fi cea sud-africană, și cere măsuri mult mai severe de prevenire a răspândirii virusului.
Aceste persoane
"trebuie să fie supuse unor măsuri mult mai severe ca înainte atunci când vin din regiuni unde sunt variante" ale coronavirusului, şi anume carantină obligatorie, a declarat marţi purtătorul de cuvânt comunitar Adalbert Jahnz, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.
Acesta a răspuns astfel întrebărilor presei referitoare la pericolul pe care noile variante ale coronavirusului îl pot reprezenta pentru UE, cum este de exemplu varianta braziliană, ce pare să genereze un număr tot mai mare de cazuri de COVID-19 pe continentul american şi au fost de asemenea descoperite cazuri în Europa.
Consiliul UE, ce reuneşte statele membre, a adoptat în februarie o ''recomandare'' pentru aplicarea unei scheme de restricţii în cazul persoanelor sosite din state terţe, în funcţie de situaţia epidemiologică a acestora. Printre alte măsuri, au fost recomandate restricţii pentru sosirile din zone care au înregistrat o rată mai mare de 25 de noi cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile.
Sorin Cîmpeanu: Devine o problemă de securitate naţională modul în care gestionăm sistemul educaţieiMinistrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a atras, marţi, atenţia asupra pierderilor şi dezechilibrelor din învăţământ, arătând că devine o problemă de securitate naţională modul în care se va reuşi gestionarea sistemului educaţiei.
„Pierderile sunt foarte diferite de la o zonă la alta, de la o şcoală la alta, de la o clasă la alta şi ştim cu toţii, şi de la un elev la altul în funcţie de nivelul lui de pregătire, de acces la informaţie, la tehnologie şi foarte multe alte lucruri. Dezechilibrele erau foarte mari în România, le ştim cu toţii. (...) Devine o problemă nu de importanţă naţională, ci de securitate naţională modul în care vom reuşi să gestionăm sistemul educaţiei”, a spus Cîmpeanu, potrivit Agerpres, într-o conferinţă organizată în cadrul Campaniei naţionale „Vaccinare şi testare pentru învăţare”.
Potrivit acestuia, rata de părăsire timpurie a şcolii situează România pe ultimele locuri din Europa.
Comentarii articol (0)