__________
ACTUALIZARE (01.03.2022): Proiectul de lege a fost respins definitiv de către Camera Deputaților, deoarece măsura a fost dată de Guvern mai repede prin OUG.
__________
Locurile de muncă în condiţii deosebite trebuie aduse la condiții normale de către angajatori, iar avizele de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite ar fi trebuit deja să expire de ceva vreme, însă Guvernul și Parlamentul le-au tot prelungit valabilitatea. Ultimul termen a fost stabilit pentru toamna aceasta - 1 septembrie 2021.
Doar că e posibil ca termenul să fie prelungit din nou, dacă această propunere legislativă adoptată marți de Senat va fi adoptată și de Camera Deputaților. Având în vedere că parlamentarii nu legiferează în vacanța de vară, documentul ar trebui să fie adoptat până se încheie această sesiune parlamentară, adică până în iunie cel târziu.
Proiectul ar urma să modifice actuala lege a pensiilor (Legea nr. 263/2010) și prevede că avizele de încadrare al căror termen de valabilitate e 1 septembrie 2021 vor fi valabile până la 1 septembrie 2023, dacă până la care angajatorii vor trebui să normalizeze condițiile de muncă.
„Perioada cuprinsă între data de 1 septembrie 2021 și data de 1 septembrie 2023 constituie stagiu de cotizare în condiții deosebite de muncă, pentru care angajatorii datorează contribuția de 4% potrivit prevederilor art. 138 lit. b) din Legea nr. 227/2015”, potrivit propunerii.
De ce o nouă prelungire, totuși? Din expunerea de motive a propunerii aflăm că inspectorii de muncă au constatat că, în practică, deși firmele au făcut progrese cu normalizarea condițiilor de muncă, termenul de 1 septembrie 2021 e mult prea strâns pentru multe dintre acestea (societății cu „mii de locuri de muncă”) și nu poate fi respectat. O cauză a întârzierii ar fi, spun inițiatorii propunerii, pandemia de COVID-19, care a îngreunat procesul de normalizare a condițiilor de muncă.
„În lipsa reînnoirii avizelor și a finalizării planurilor de normalizare a activității, există posibilitatea ca inspectorii de muncă să dispună sistarea activității, ceea ce ar conduce la implicații majore în piața forței de muncă, cât și în bugetul asigurărilor de șomaj. Astfel, această modificare nu poate fi amânată”, scriu inițiatorii.
Atenție! Propunerea legislativă trebuie adoptată de deputați, promulgată de președintele statului și publicată în Monitorul Oficial pentru a se aplica.