ACCES PREMIUM
De ce premium?
Modificări la Codul muncii
UPDATE: Oficial: Regulamentul intern și fișa postului, opționale la microfirmele cu maximum nouă salariați. Pontajul rămâne
Ordonanța pentru eliminarea obligației de întocmire a fișelor de post și a regulamentului intern, pentru microîntreprinderile cu maximum nouă salariați, a apărut aseară în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare la momentul publicării. Totodată, documentul prevede mai multă flexibilitate atunci când vorbim despre evidența muncii la acești angajatori, deși inițial se vorbise despre eliminarea pontajului.
Articolul continuă mai jos
OUG 37/2021 a apărut aseară în Monitorul Oficial și
este deja în vigoare, documentul modificând punctual Codul muncii. În esență, aceasta include trei mari simplificări pentru microîntreprinderile cu maximum nouă salariați.
1. Fișa postului e opțională, dar va trebui comunicată în scris la cerere. Adică angajatorii cu puțini salariați scapă de-acum de obligativitatea întocmirii fișelor de post și pot comunica atribuțiile posturilor numai verbal. Totuși, ordonanța prevede că, la cererea scrisă a salariatului, fișa postului va trebui comunicată în scris.
Prevederea din ordonanță: „Elementele din informarea prevăzută la alin. (3) (articolul 17, alineatul 3 din Codul muncii - informațiile obligatorii de transmis salariatului - n. red.) trebuie să se regăsească şi în conținutul contractului individual de muncă, cu excepția fișei postului pentru salariații microîntreprinderilor [cu maximum nouă salariați], pentru care specificarea atribuțiilor postului se poate face verbal. Prin excepție (...), la solicitarea scrisă a salariatului, angajatorul este obligat să îi comunice în scris fișa postului cu specificarea atribuțiilor postului.”2. Reguli speciale pentru pontaj. Deși din declarațiile inițiale ale autorităților se înțelegea că evidența orelor de muncă urma să devină opțională pentru microfirmele cu puțini salariați, din OUG 37/2021 reiese altceva. Concret, doar se dă posibilitatea părților să stabilească în scris cum anume se face pontajul, raportat la activitatea specifică - adică așa cum se întâmpla până acum în cazul salariaților mobili și în cazul salariaților care muncesc la domiciliu. Asta înseamnă că nu vorbim de o eliminare efectivă a unei obligații, ci doar de o flexibilizare a acesteia.
Prevederea din ordonanță: „Pentru salariaţii mobili, salariaţii care desfăşoară muncă la domiciliu și salariaţii microîntreprinderilor [cu maximum nouă salariați], angajatorul ţine evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat în condiţiile stabilite cu salariaţii prin acord scris, în funcţie de activitatea specifică desfăşurată de către aceştia.”3. Regulamentul intern e, de asemenea, opțional. Microfirmele cu până la nouă salariați scapă de-acum și de obligația de a întocmi regulamentul intern. Astfel, în cazul angajatorilor fără regulament intern, se aplică direct prevederile generale din Codul muncii, fără să se întocmească un regulament care să detalieze, raportat la specificul activității, relația angajator - salariat.
Prevederea din ordonanță: „Regulamentul intern se întocmeşte de către angajator, cu excepția microîntreprinderilor [cu maximum nouă salariați], cu consultarea sindicatului sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz.”Conform
notei de fundamentare care a însoțit OUG 37/2021 în forma sa de proiect, în România există peste 400.000 de microîntreprinderi care au până la nouă salariați. Din acest motiv, autoritățile au vrut să ușureze apariția de noi microfirme prin reducerea birocrației.
„Introducerea măsurilor propuse creează avantaje în domeniul relațiilor de muncă prin reglementarea unor măsuri care sprijină debirocratizarea și flexibilizarea relațiilor de muncă”, scria în document.
Așa cum scriam mai sus, inițial se anunțase că urmează eliminarea inclusiv a pontajului pentru microfirmele cu maximum nouă salariați, dar măsura oficială arată altfel până la urmă.
„Am eliminat obligativitatea întocmirii fișei postului, a condicii de prezență și a regulamentului intern. Acestea sunt acte birocratice care, pe lună, pentru o microîntreprindere cu doi angajați presupun completarea unui set consistent de documente. Practic, am eliminat o muncă în plus pe care angajatorii pot să o desfășoare fie verbal în relația cu angajații, fie printr-un act scris de mână și asumat, întrucât vorbim despre întreprinderi mici și mijlocii care au nevoie de flexibilitate în aceste relații de muncă”, a declarat
Raluca Turcan, ministrul muncii,
în urma ședinței Guvernului din 15 aprilie 2021, atunci când s-a discutat prima oară despre măsurile care au devenit ulterior OUG 37/2021.
Așadar, până la urmă, doar fișele de post și regulamentul intern au devenit opționale, iar în cazul pontajului vorbim doar de o flexibilizare.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.