Luna mai a acestui an vine cu termene importante pentru companii și PFA-uri. Printre altele, în această lună e termenul pentru depunerea bilanțurilor pentru 2020 de către organizațiile nonguvernamentale (ONG) și firme, se introduc noi documente pentru raportarea tranzacțiilor suspecte și a celor în numerar de cel puțin 10.000 euro, dar este și termenul pentru depunerea noului model de declarație unică. Iată, concret și în detaliu, la ce aspecte trebuie să fii atent în săptămânile următoare.
1. Primele trei zile ale lunii sunt nelucrătoare. Mai exact, atât Ziua Muncii, cât și prima și a doua zi de Paște sunt libere pentru salariați, iar angajatorii trebuie să le acorde acestora timp liber, dacă nu vor să riște amenzi de mii de lei de la inspectorii muncii. Trebuie amintit aici faptul că salariaţii care primesc liber atât pentru sărbătorile legale de Paştele catolic, cât şi pentru cel ortodox
trebuie să le recupereze ulterior pe cele care se dublează.
2. Până pe 4 mai, ONG-urile trebuie să depună situațiile financiare anuale la 31 decembrie 2020. Termenul-limită de depunere a bilanțurilor anuale pentru ONG-uri este de 120 de zile de la încheierea exercițiului financiar, adică data de 30 aprilie, dar, ținând cont că prima zi lucrătoare de la acea dată este 4 mai, acesta a fost decalat. Transmiterea situațiilor financiare anuale către unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor se face fie în format tipărit și în format electronic, fie numai în formă electronică, pe portalul e-Guvernare.ro.
3. Tot 4 mai este și ultima zi în care tinerii fermieri din diaspora mai pot depune proiecte pentru a obține de la stat o
finanțare de până la 50.000 de euro pentru o afacere agricolă în România. Înscrierea fermierilor români, de până în 41 ani, din diaspora, pentru accesarea fondurilor destinate demarării unei afaceri în agricultură, în țară, a început în 4 ianuarie 2021.
4. Starea de alertă se aplică până în 12 mai, dar, cel mai probabil, va fi prelungită. Ținând cont de numărul ridicat al îmbolnăvirilor cu coronavirus și de stadiul actual al campaniei de vaccinare, e foarte probabil ca Guvernul să prelungească în continuare perioada cu restricții, aplicate în funcție de incidența cazurilor noi de coronavirus. Restricțiile introduse anterior vor fi păstrate, probabil, în noua hotărâre de prelungire a stării de alertă.
5. Din 17 mai, firmele și profesioniștii care sunt obligați, conform legislației prevenirii spălării banilor, să raporteze tranzacțiile suspecte și tranzacțiile în numerar de la 10.000 euro în sus vor folosi modele noi de documente. Astfel, vor intra în vigoare noi modele pentru raportul de tranzacții suspecte, raportul de tranzacții cu numerar de minimum 10.000 de euro, raportul de transferuri externe (toate trei pentru entități bancare și nonbancare), dar și raportul privind transferurile de fonduri pentru activitatea de remitere de bani.
6. Aceeași dată, respectiv 17 mai, este și termenul până la care fermierii români pot depune cererile unice de plată pentru anul 2021 fără penalizări. Totuși, cererile unice de plată pot fi depuse și după această dată. Mai exact, documentele mai pot fi transmise Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură încă 25 de zile calendaristice de la data amintită, adică până pe 11 iunie 2021, dar se va aplica o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare la sumele la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă până la data de 17 mai 2021.
7. Depunerea declarației unice și a formularului 230 se poate face până în data de 25 mai.
Modelul declarației unice pentru persoanele fizice autorizate și alți profesioniști a fost modificat în ianuarie și poate fi folosit atât pentru definitivarea veniturilor din 2020 și a taxelor aferente, cât și pentru a estima veniturile din 2021 și taxele aferente. Tot în ianuarie
a fost modificat și formularul 230, ce este folosit de contribuabili pentru redirecționarea unei porțiuni din impozitul pe venit datorat statului sau pentru susținerea unor burse private, în sensul eliminării împărțirii perioadei fiscale.
8. Din 26 mai începe perioada în care se trimit somații către proprietarii de terenuri infestate cu ambrozie, o buruiană cu flori al cărui polen provoacă alergii oamenilor. Somațiile se vor trimite până în 5 iunie, iar, ulterior, firmele şi persoanele fizice vor trebui să ia măsuri pentru stârpirea acestei buruieni, altfel vor risca amendarea.
9. Ultima zi a lunii mai, respectiv data de 31, este termenul până la care companiile trebuie să întocmească și să depună situațiile financiare pentru anul 2020. Depunerea bilanțurilor se va face fie în format tipărit și format electronic, la registratura unităților Ministerului Finanțelor sau la oficiile poștale (prin scrisori cu valoare declarată), fie numai în format electronic, pe portalul e-Guvernare.ro (semnate cu certificat digital calificat).
Comentarii articol (0)