Mai mult de jumătate dintre români obișnuiesc să-și spele mașina când este foarte murdară sau atunci când pleacă ori revin dintr-o călătorie și o fac la spălătoriile auto aflate în apropierea casei, potrivit unui studiu publicat miercuri de un lanț de bezinării. Cei care vor să reducă costurile cu această operațiune trebuie să știe că, dacă își curăță sau își spală mașina pe domeniul public riscă, în funcție de zonă sau localitate, amenzi ce pot ajunge la o mie de lei.
Așa cum spuneam, un
sondaj publicat miercuri de MOL România stabilește că
“[r]omânii își spală mașinile mai ales atunci când acestea sunt foarte murdare sau când pleacă ori revin dintr-o călătorie mai lungă”.
Totodată,
“[ș]oferii țin cont de timpul de așteptare atunci când aleg spălătoriile auto, dar nu neglijează nici alte criterii precum proximitatea față de casă sau locul de muncă, prețul sau calitatea echipamentelor de spălare”.
Astfel, cei care vor să scutească bani sau timp curățându-și sau spălându-și mașina în fața casei ori a blocului, murdărind astfel domeniul public,
riscă amendarea. În primul rând, așa cum prevede
OG 43/1997 privind regimul drumurilor,
“pe drumurile publice sunt interzise intrarea pe drum a vehiculelor cu noroi pe roți sau pe șenile (...)” și
„curățarea sau spălarea vehiculelor de pământ, de materiale sau de alte substanțe (...)”.
Cele două acțiuni ce nu pot fi făcute pe drumurile publice sunt, de fapt, legate una de cealaltă. Concret, e interzisă intrarea pe drum cu un vehicul murdar, dar și curațarea sau spălarea lui pe drumurile publice. Acest proces ar trebui să aibă loc
“înainte de a pătrunde în drum și numai pe suprafețe special amenajate”, potrivit OG 43/1997.
Dacă prevederile de mai sus se pot aplica, preponderent, în cazul
mașinilor și utilajelor ce intră pe drumurile publice din zone cu mult praf sau pământ (șantier de construcții, câmp etc.), OG 21/2002, modificată spre sfârșitul lui 2020, stabilește regulile ce trebuie respectate în localități.
Astfel, pe lângă faptul că permite acum
autorităților să ridice mașini și de pe spațiile verzi, ordonanța prevede că cetățenii
trebuie să mențină curățenia trotuarelor, a părții carosabile, a locurilor publice și a locurilor de parcare pe care le folosesc și să asigure curățarea mijloacelor de transport și a utilajelor la intrarea acestora pe drumurile publice.
În plus, OG 21/2002 prevede că cetățenii trebuie
“să respecte măsurile stabilite de lege și de reglementările locale pentru asigurarea igienei publice și curățeniei în localități”. Așadar, în funcție de fiecare consiliu local în parte,
se pot aplica diverse amenzi pentru spălarea mașinii pe domeniul public.
De exemplu, prin
Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr 120/2010, s-a stabilit că
“răspândirea sau deversarea directă pe sol (domeniul public ori în locuri publice, terenuri virane, spații verzi etc.) a apelor uzate menajere, a celor rezultate din spălarea balcoanelor și teraselor, de la cișmelele imobilelor, precum și a celor rezultate din spălatul mașinilor de orice tip” este interzisă.
Cei care spală mașina pe domeniul public în Capitală riscă amenzi cuprinse între
200 și 500 de lei. În cazul firmelor, această amendă poate ajunge la 1.000 de lei.
Pe de altă parte, tot ca exemplu, și consiliul local din Cluj-Napoca a stabilit, prin
Hotărârea 191/2009, sancționarea cu amendă a spălării mașinii pe domeniul public. Astfel,
„curățarea sau spălarea autovehiculelor pe spații aparținând domeniului public sau privat al statului (trotuare, alei, platforme situate în fața garajelor, parcări, carosabil, curți interioare ale imobilelor de locuit, zone de agrement, cursuri de apă, lacuri etc.)” poate fi amendată cu sume cuprinse între
500 și 1.000 de lei.
Comentarii articol (3)